Pretraga

Znate li koja se priča krije iza prvih vukovarskih stuba s imenom?

A- A+

Stubište i prilaz franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova, a ujedno i prilaz ka Gimnaziji Vukovar, uskoro će doživjeti potpunu vizualnu preobrazbu, a osim izgradnje novih stuba projektom će se izgraditi mjesta za odmor i uživanje vukovarskih gimnazijalaca, vjernika te svih građana i posjetitelja Vukovara.

Foto: Grad Vukovar I Stubište i prilaz franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova, a ujedno i prilaz ka Gimnaziji Vukovar, uskoro će doživjeti potpunu vizualnu preobrazbu

Stube je nedavno obišao i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa župnikom Župe sv. Filipa i Jakova fra Ivicom Jagodićem, kapelanom fra Matijom Marijićem, gvardijanom fra Josipom Poletom te ravnateljicom Gimnazije Vukovar Giannom Marović Zeko.

Foto: Grad Vukovar I Trenutno stanje vukovarskih stuba

Gradonačelnik Penava je tim povodom rekao kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara, na prijedlog vukovarskih franjevaca, a većinom koju su izglasali vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava i Hrvatske konzervativne stranke donesena odluka o nazivu ovih stuba koje sada nose ime fra Marka Kurolta.

Izdvojeni članak

Preobrazba gradske četvrti Borovo: Naselje postaje središte sportskog života Vukovara

Založio život kako bi spasio vukovarska kulturna blaga

– Ovo su prve stube na području Vukovara kojima je dodijeljeno ime i po tome su specifične. U znak zahvale zbog iznimnih zasluga spašavanja i čuvanja kulturnih dobara grada Vukovara, knjižničnog i kulturno-sakralnog blaga tijekom ratnih stradavanja, rekao je gradonačelnik Ivan Penava te dodao kako je fra Marko Kurolt zadužio Vukovar jer je u vrijeme okupacije našega grada založio svoj život kako bi spasio vukovarska kulturna blaga.

Fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova rekao je kako je franjevcima drago što je fra Marko Kurolt dobio posebno i časno mjesto u Vukovaru.

– Zaista je zaslužio da njegovo ime bude češće viđeno te da mlade generacije znaju koja je bila njegova uloga, rekao je Jagodić te pojasnio kako je fra Marko iznalazio sve moguće načine kako bi došao u kontakt s visokim oficirima JNA, kako bi od njih dobio dopuštenje i prometna sredstva te došao u svoj samostan i iz njega izbavio sve ono što se ovdje čuvalo, a 12. prosinca 1991. godine mu to polazi za rukom.

Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1997. godine Redom hrvatskog pletera, dodijeljena mu je Medalja Grada Krapine, a posthumno 2013. godine i Medalja Grada Vukovara.

Izdvojeni članak

Vukovar dobiva nogometni kamp na površini od 70.000 kvadratnih metara

Ugovor vrijedan 4 milijuna kuna

Namjena novoprojektiranih stuba je sigurna i ugodnija infrastrukturno-pješačka komunikacija. Postojeće stube će se u cijelosti ukloniti i izvesti nove. Projektom je obuhvaćeno i potpuno okolno hortikulturno uređenje te javna rasvjeta. Za projekt je putem javne nabave odabran izvođač radova, vukovarska tvrtka Planum-građenje, a uskoro se očekuje potpisivanje ugovora vrijednosti 4 milijuna kuna koje će se financirati iz Proračuna Grada Vukovara te sredstvima FORGV-a.

Foto: Grad Vukovar I Budući izgled stuba fra Marko Kurolt

Ovo je još jedna lijepa priča koja se rodila kroz sinergiju Grada Vukovara, franjevačkog samostana i mnogobrojnih sugrađana koji su dali inicijativu da se stube urede i budu prisutpačnije. Završetkom njihove izgradnje, Ulica Stjepana Radića će biti povezana s autohtonim dijelom našega grada novim i ljepšim vizurama.

Znate li koja se priča krije iza prvih vukovarskih stuba s imenom?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap