Pretraga

Bliži se rok za trošenje EU sredstava za obnovu: Do sada potrošeno pola

A- A+

U lipnju istječe rok za trošenje novaca za obnovu iz europskog Fonda solidarnosti. Hrvatska je dobila 1.03 milijarde eura, a prema najnovijim podacima, do sada je potrošeno pola. Za obnovu javnih objekata i infrastrukture, do sada su ugovoreni projekti vrijedni 2.96 milijardi eura.

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa | foto: bauštela.hr

Do kraja lipnja se moraju iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti, a dosada je ukupno predano zahtjeva za nadoknadu sredstava u vrijednosti od 513.7 milijuna – 51,22% ukupne alokacije. Od toga je isplaćeno oko 342.2 milijuna eura, što iznosi 34.12% ukupne alokacije, piše Index.hr.

Obnova javnih zgrada

Prema podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, od 1.318 ugovorenih projekata, dosad je završeno njih 569. Od toga se njih 257 odnosi na obnovu javnih zgrada, ostatak na mjere poput hitne sanacije, privremenog smještaja i financiranja službi spašavanja.

U fazi izvođenja radova je 239 projekata obnove javnih zgrada. To uključuje škole, bolnice, muzeje i sakralne objekte, kao i 111 projekata infrastrukture, poput cesta i komunalne infrastrukture, vrijednosti 1.8 milijardi eura.

Iz Fonda solidarnosti na raspolaganju je preostalo 490 milijuna pa će se razlika do ugovorenog iznosa financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i drugih izvora, kao što su novi višegodišnji financijski plan, državni i županijski proračuni, rekli su u Ministarstvu.

Izdvojeni članak

Poboljšani model samoobnove: Evo koje će maksimalne iznose građani dobiti za gradnju kuća

Obnova privatnih kuća

Kada je u pitanju obnova privatnih kuća i zgrada, zaprimljeno je 31.318 zahtjeva, od kojih je obrađeno nešto više od 40%. Ugovoreni radovi su vrijedni 253,8 milijuna eura. Manje zahtjevna obnova, u koju spadaju dimnjaci, stubišta i zabatni zidovi, dovršena je ili je u tijeku na 8.083 kuća ili privatnih zgrada. Zahtjevnija konstrukcija obnova završena je ili je u tijeku na 49 zgrada. Izgrađeno je 11 kuća, a 95 ih je u izgradnji. Do sada je uklonjeno 911 kuća i zgrada.

Ministarstvo je nedavno pokrenulo i četiri postupka nabave za izradu projekta obnove konstrukcije zgrade za 88 oštećenih obiteljskih kuća na sisačko-moslavačkom području, kao i sedam postupaka nabave za izradu nalaza i projektne dokumentacije obnove za 336 oštećenih zgrada.

Mobilne kućice

U savjetovanje je prije nekoliko dana upućena i nabava mobilnih kućica za privremeni smještaj korisnika kontejnerskog smještaja u kojem je još 2.400 obitelji. Nabava se odnosi na 500 kućica veličine od 25 metara četvornih za jednu do dvije osobe te 35 metara četvornih za svije do četiri osobe. Ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi 14 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Sisačko-moslavačka županija u potrazi za izvođačima: Obnova škole koštat će oko 5 milijuna eura

Iz Ministarstva su istaknuli da su u pripremi te nabave obavili istraživanje tržišta, pri čemu su kontaktirali drvni klaster i proizvođače iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Drvene kuće su sve češći odabir u brojnim zemljama, pogotovo jer je riječ o izuzetno kvalitetnom tipu gradnje, visokih ekoloških standarda i energetski jako učinkovitom.

Drvene kuće su također puno više otporne na potres. Drvena gradnja je tradicionalno prisutna Moslavini i Lonjskom polju, s tim da se ovdje radi o suvremenijem i modernijem obliku gradnje koji koristi i domaću drvnu sirovinu. Plan Ministarstva je mobilne kuće kao privremeno rješenje za stanovanje postaviti do 30. lipnja, kako bi bile plaćene EU sredstvima.

Kako bi postigli taj rok će angažirati i više izvođača, i ako bude nužno, i strane tvrtke. Pored tog modela, predviđeno je još 10 modela stambenog zbrinjavanja, kao što su samoobnova, financiranje najamnine, kupnja zamjenskih kuća i izgradnja zamjenskih kuća i zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap