Pretraga

Poboljšani model samoobnove: Evo koje će maksimalne iznose građani dobiti za gradnju kuća

A- A+

U Sisku je održana javna tribina o modelu samoobnove zgrada i kuća oštećenih u potresu. Tribinu je održao državni tajnik Domagoj Orlić koji je okupljenima iznio novine nedavno donesenog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu, kao i mogućnosti koje nudi poboljšani model samoobnove, odnosno dodjele novčane pomoći za samoobnovu.

Stan oštećen u potresu

Stan oštećen u potresu | foto: bauštela.hr

Novim Zakonom o obnovi ovaj je model obnove značajno unaprijeđen pa tako građani koji se odluče na gradnju kuće, od primjerice 55 metara kvadratnih, po modelu samoobnove dobivaju od države više od 90 tisuća eura. Pored toga, građanima se osiguravaju i sredstva za projekt, nadzor i naknadu za vođenje samoobnove.

Tako dolazimo do cijene od 1.850 eura po metru kvadratnom, a građani će taj novac dobiti unaprijed isplaćen na posebni račun u njihovoj poslovnoj banci. Za kuću od primjerice 85 m2, građani će dobiti 152 tisuće eura i k tome još 3.318 eura za koordinaciju obnove.

Ovo su maksimalni iznosi koje će Vlada propisati Odlukom, a točni iznosi bit će dostupni na web stranici Ministarstva neposredno nakon donošenja novog Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom. Nakon toga će građani moći samostalno krenuti u obnovu, uz prethodnu odluku Ministarstva. Dodatno, uz sredstva za gradnju kuće, građani će dobiti i sredstva za opremanje kuće pa će tako za kuću od primjerice 55 m2 država dodijeliti i dodatnih sedam tisuća eura.

Izdvojeni članak

Zakon o obnovi podržalo 99 zastupnika: ‘Ako obnova neće ići punom parom, svi morate dati ostavke’

Nema javne nabave pa je postupak brži

Državni tajnik Orlić rekao je kako je najveća prednost samoobnove to što podnositelj zahtjeva, odnosno osoba koja ima pravo na samoobnovu, sama bira projektanta i izvođača radova. Dodao je kako to znači da nema dugotrajnog postupka javne nabave, pa je postupak ubrzan, prenosi Index.hr.

Zahtjev se podnosi Ministarstvu prostornog uređenja, a nakon stručnog nalaza projektanta vidi se u kojem pravcu ide obnova. Vidi se je li riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi, ili pak o uklanjanju starog oštećenog objekta i izgradnji zamjenske obiteljske kuće, rekao je državni tajnik.

Kako je pojasnio, ranije je bilo nužno najprije donijeti odluku, zatim nalaz pa opet odluku, dok se sada nakon nalaza odmah izdaje rješenje. Kada je u pitanju isplata sredstava, postoji mogućnost avansne isplate na završni račun korisnika, moguća je isplate tijekom postupaka samoobnove te nakon postupka samoobnove. Novina je i ukidanje projekta uklanjanja za samostojeće kuće.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić u Saboru najavio: Građani će dobiti 3.300 eura za samoobnovu

Tri rješenja za zamjenske kuće

Kada je riječ o zamjenskim kućama, primjenjivat će se tri tipska rješenja, od 55 kvadrata te 70 i 85 kvadrata, uz mogućnost da se po želji vlasnika izgradi i veća kuća, ali država isplaćuje samo zakonsku visinu iznosa. Kako je rekao Orlić, očekuje se kako će veliko zanimanja građana za sustav samoobnove pratiti i zanimanje građevinske operative.

Prezentaciju o samom modelu samoobnove održale su načelnice Helena Jelić i Valentina Buljubašić nakon čega su građani imali priliku postavljati pitanja i raspitati se o svom konkretnom predmetu kod službenika iz Ministarstva. Ovakva je tribina je već održana u Petrinji i u Velikoj Gorici, a najavljena je i 7. ožujka u Glini.

Copy link
Powered by Social Snap