Pretraga

Ministar Bačić u Saboru najavio: Građani će dobiti 3.300 eura za samoobnovu

A- A+

Ministar graditeljstva Branko Bačić je na raspravi u Saboru, o novom Zakonu o obnovi, kazao kako će svaki građanin koji ide u samoobnovu dobiti 3.300 eura, neovisno o tome radi li se o konstrukcijskoj obnovi ili o gradnji zamjenske kuće. Jednokratne novčane naknade dobit će još 1.295 osoba.

Glina - šteta od potresa

Glina – šteta od potresa | foto: baustela.hr

Novim zakonom trebao bi se poboljšati model samoobnove. Tako je najavljeno kako će se unaprijed svakom sugrađaninu, kojemu slijedi konstrukcijska obnova ili izgradnja zamjenske kuće, u startu biti isplaćen cjelokupni iznos za izradu projekta obnove ili gradnje kuće.

Sredstva će se u cijelosti uplatiti na poseban račun građana u njihovoj poslovnoj banci. No, uvjet je da će svaka isplata podrazumijevati potpis nadzornog inženjera i prolaziti kroz trijažu Ministarstva jer se radi o javnom novcu i nužna je kontrola kako ne bi došlo do nenamjenskog korištenja.

– Svaki naš sugrađanin koji ide u samoobnovu za potrebe vlastitog angažmana na uređenju svoje kuće, bilo konstrukcijske obnove, bilo zamjenske dobit će 3.300 eura, rekao je Bačić.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić ponovno na Banovini: ‘Učinit ćemo sve da ih sve zbrinemo do iduće zime’

Prema novom Zakonu uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade. Novčana pomoć daje se i za troškove izrade projekta. Biti će i mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.

Također, tu je i model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća. Proširuje se krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Jednokratne novčane naknade za još 1.295 osoba

Nikola Grmoja iz Mosta upitao je ministra što misli o njegovu prijedlogu da se ljudima koji žive u kontejnerima mjesečno daje 200 eura. Taj je amandman odbijen u rebalansku proračuna, no Grmoja smatra kako bi država time pokazala da je pogriješila za situaciju u kojoj se nalazi.

Bačić je na to odgovorio da je krajem godine osigurano 2.000 kuna po svakom sugrađaninu koji živi u kontejnerima. Također, isplaćeno je 7.500 naknada, podsjetivši kako u kontejnerima živi 6.258 ljudi. Najavio je i da će Vlada već sutradan osigurati dodatne naknade.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić obilazi radove na obnovi: U Zagrebu dvije godine čekali papire, radovi trajali 35 dana

Tako je odmah na sljedećoj sjednici Vlade osigurana jednokratna novčana pomoć za još 1.295 osoba. Naime, Odlukom Vlade od 22. prosinca 2022. godine, određeno je da će jednokratnu novčanu pomoć dobiti osobe koje se nalaze u privremenom smještaju za stradale u potresu. To uključuje osobe u zamjenskom smještaju, privremenom smještaju u mobilnim stambenim jedinicama, odnosno kontejnerima ili kolektivnom smještaju u organizaciji lokalne samouprave pogođenom potresom.

Ukupno je do sada dodijeljeno 1.990.842,13 eura, od čega Sisačko-moslavačkoj županiji 1.682.925,21 eura, Krapinsko-zagorskoj županiji 19.908,42 eura, Karlovačkoj županiji 2.654,46 eura, Zagrebačkoj županiji 19.908,42 eura i Gradu Zagrebu 265.445.62 eura. Prilikom provedbe ove Odluke je ustanovljeno da je broj korisnika koji ostvaruju pravo na ovakvu mjeru veći od procijenjenog.

Odlučeno je stoga da će osigurati sredstva za još 1.295 osoba. Za isplatu ove jednokratne novčane pomoći zahtjev je podnijelo 955 osoba u Sisačko-moslavačkoj, 310 osoba u Zagrebačkoj županiji i 30 osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ukupan iznos pomoći za njih je 343.885,69 eura.

Izdvojeni članak

Predstavljen projekt ‘Država prijatelj donatora’: Na Banovini će izgraditi 7 kuća i obnoviti njih 20

Plaćanje pričuve se ukida, ako nije izvor povrata kredita

SDP-ova Martine Vlašić Iljkić upitala je ministra što će biti s plaćanjem pričuve i kredita za zgrade u kojima vlasnici ne žive. Bačić je rekao kako je zakonom predviđeno da će se to plaćanje ukinuti. Osim u slučaju kada je ta pričuva izvor povrata kredita prema banci. Dodao je kako se u taj ugovor ne može intervenirati.

Zastupnicu Socijaldemokrata Marinu Opačak Bilić zanimalo je koliko će obnova skuplje koštati jer su cijene građevinskog materijala 50 posto skuplje nego prije dvije godine. Ministar graditeljstva je odgovorio da ne može reći koliko će koštati cjelokupna obnova, jer za dio objekata koje treba obnoviti nemaju ni podnesen zahtjev.

Poznato je jedino kako će 1.300 javnih objekata, za koje imaju podatke, obnoviti za 2,7 milijardi eura, a njih je Bačić okarakterizirao kao najskuplje projekte koje će obnoviti i očuvati. Kako bi se ubrzala i pojednostavila obnova, ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća.

Također, novim zakonom ukida se i obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće i tehničko-financijska kontrola projekta. Neće biti potrebe za ishođenjem posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline. Prijedlogom novog Zakona se predviđa stambeno zbrinjavanje građana tako da će im se dati u vlasništvo kuća ili stan umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Izdvojeni članak

Novi ministar graditeljstva obišao Banovinu, situacija je teška: ‘Banovina je veliko gradilište’

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije. Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS – aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom. Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama ovim se Zakonom daje ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj. Više o novom Zakonu koji bi 17. veljače trebao biti donesen čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap