Pretraga

Novi ministar graditeljstva obišao Banovinu, situacija je teška: ‘Banovina je veliko gradilište’

A- A+

Novi ministar graditeljstva, Branko Bačić, bio je u posjetu Banovini nakon što je preuzeo novu dužnost. Obećao je da građani neće dočekati treću zimu u kontejnerima, a pojasnio je i zašto će točno novi zakon ubrzati obnovu.

Branko Bačić | screenshot YouTube

Novi ministar graditeljstva posjetio je Sisačko-moslavačku županiju i rekao kako je situacija teška, pogotovo za naše sugrađane koji žive u kontejnerima. Rekao je kako je obišao značajan dio Banovine i naglasio da je i ona veliko gradilište. Spomenuo je da se brojni objekti javne namjene grade i obnavljaju, kao i centar Petrinje. U gostovanju u središnjem Dnevniku HTV-a, napomenuo je da onima koji žive u kontejnerima već dvije zime, svi drugi radovi i aktivnosti padaju u drugi plan,

Na pitanje zašto bi ti ljudi vjerovali kako neće treću zimu dočekati u kontejnerima, Bačić je rekao kako će se u roku od 15 dana izaći s prijedlogom budućeg statusa stambenog rješenja za svakog od njih u 2.208 kontejnerskih jedinica, odnosno 4.500 sugrađana koji žive u njima. Objasnio je kako će svatko od njih znati svoj budući status, a taj status će biti određen kroz sedam mogućih varijanti rješenja. Rekao je kako će se u suradnji s njima dogovarati gotovo na dnevnoj razini i pripremati njihov budući smještaj.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić na Banovini najavio izmjene Zakona o obnovi: Još 4 mjeseca do isteka roka EU

Bačić je objasnio i zašto je izgrađeno samo šest kuća, a postoji više stotina potpisanih ugovora za zamjenske kuće. U tim slučajevima, točnije 578, ugovori su potpisani na temelju tipskog projekta, ali im nije dodijeljena lokacija. Rekao je kako je nakon potpisivanja ugovora krenula dodjela građevinskih čestica svakom ugovoru i tu su nastali problemi u proceduri, dokumentaciji, u komuniciranom postupku.

Pojednostavljenje procedure

– Trebalo je to brže ići, skratiti postupak, smanjiti broj sudionika i identificirati svaki ugovor i povezati ga sa svakom parcelom. To sada radimo. Zakonom s kojim idemo sada pojednostavit ćemo tu proceduru na način da tipski projekt najvećom mogućom brzinom utemeljimo u određenoj lokaciji, objasnio je Bačić.

Govorilo se i o novom zakonu, kada je Bačić rekao da on apsolutno moći ubrzati obnovu. Rekao je da ukidaju projekt uklanjanja objekta, financijsko-tehničku kontrolu i postavljaju veću odgovornost projektantu. Rekao je i da ukidaju elaborat ocjene stanja, koji će se uglavnom vezivati na nalaz prilikom dolaska na parcelu. Napomenuo je da i da tu već smanjuju broj sudionika i potreban broj koraka.

– Negdje je oko 40% manji broj koraka potreban da biste počeli graditi nego što je sada, Drugi prevažan korak je financiranje samoobnove u startu. Kada ste dobili rješenje o konstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenske kuće na vaš će račun u poslovnoj banci biti odmah isplaćen cjelokupni iznos. U reakciji koju sam čuo od čelnika na terenu, a i od samih građana s kojima sam razgovarao oni jedva čekaju. Kažu dajte nam novce, mi ćemo sve ostalo, naglasio je Bačić.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić stanovnicima Banovine obećao vidljive promjene u obnovi već za mjesec i pol dana

‘Država prijatelja donatora’

Govorilo se i o projektu ‘Država prijatelj donatora‘. Objasnio je kako sugrađanima čija kuća očekuje konstrukcijsku obnovu, a nisu s time zadovoljni, te imaju donatora koji će im sagraditi novu kuću, da će država s donatorom potpisati ugovor. Rekao je kako će država srušiti kuću i napraviti temelje, a donatori će napraviti kuću. Dodao je i da je takvih zahtjeva puno i da će se na taj način ubrzati obnova Banovine. Spomenuo je kako nije malo 2.208 mobilnih jedinica – treba izgraditi i obnoviti, ali je naglasio da imaju znanja, snage i volje za to.

Rok za trošenje europskih sredstava za obnovu javne strukture je 30. lipnja, do čega ima još 23 tjedna, rekao je Bačić. Objasnio je kako je država za zagrebački potres dobila 683 milijuna eura, a za petrinjski još 319 milijuna eura, zajedno milijardu i tri milijuna. Rekao je kako je zaključno 13. siječnja fakturirano, odnosno podneseno zahtjeva za nadoknadu sredstava, za 370 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Branko Bačić dobio podršku 77 zastupnika: ‘Za svoje ideje prije dvije godine glasovao protiv’

– Ostalo nam je još 633 milijuna eura, dakle 2 Pelješka mosta koje moramo potrošiti na zagrebačkom i petrinjskom području oštećenom od potresa. Napravio sam poseban tim koji će svaki ugovor dnevno pratiti i izvještavati Ministarstvo te da se ubrza iskorištavanje novca. Pronašli smo danas još neke objekte javne infrastrukture na Banovini koje ćemo još dodatno sufinancirati iz Fonda solidarnosti, zaključio je Bačić.

Podsjećamo, novi ministar graditeljstva je šesti dan svojeg mandata obilazio područja stradala u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo je iznio svoj plan za ubrzanje obnove, a sve nastoji riješiti u manje od šest mjeseci. Izmjene Zakona o obnovi trebale bi biti usvojene do 15. veljače. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap