Pretraga

Ministar Bačić na Banovini najavio izmjene Zakona o obnovi: Još 4 mjeseca do isteka roka EU

A- A+

Ministar graditeljstva Branko Bačić šesti dan svojeg mandata obilazi područja stradala u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo je iznio svoj plan za ubrzanje obnove, a sve nastoji riješiti u manje od šest mjeseci. Izmjene Zakona o obnovi trebale bi biti usvojene do 15. veljače.

Ministar Branko Bačić

Branko Bačić | foto: Screenshot Youtube

Na sjednici Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa, ministar Branko Bačić je sve prisutne upoznao s planom obnove. Glavni cilj je potrošiti dobiveni europski iznos za obnovu. Poznato je već da je RH iz Fonda solidarnosti dobila 1,3 milijarde eura za obnovu, od toga je 683 milijuna eura namijenjeno zagrebačkom području, a 319 milijuna eura području Sisačko-moslavačke županije. Ta sredstva su namijenjena obnovi javne i komunalne infrastrukture. Sve se treba realizirati do 30. lipnja ove godine.

– Taj proces treba ubrzati i sva sredstva iskoristiti. Drugi dio plana je zbrinjavanje svih građana koji se nalaze u kontejnerima. Plan je da do sljedeće zime za sve njih osiguramo prikladan smještaj. Taj smještaj smo razvrstali u sedam vidova stambenog useljavanja. Obvezat ćemo se mi kao ministarstvo, ali i županija, gradovi i općine, da u idućih desetak, petnaestak dana napravimo plan stambenog zbrinjavanja, rekao je Bačić.

Izdvojeni članak

Druga obljetnica razornog potresa: Što se točno napravilo po pitanju obnove?

Zakon o obnovi već večeras dostupan javnosti

Na sjednici Vlade će uz predstavljanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi biti predstavljen i plan stambenog zbrinjavanja s nositeljima, rokovima i adresama svih mobilnih stambenih jedinica i mogućnostima njihova zbrinjavanja. Da bi se sve ovo moglo realizirati, ministarstvo je izradilo novi Zakon o obnovi koji će biti već tijekom večeri i u idućih sedam dana dostupan zainteresiranoj javnosti kroz e-savjetovanju.

Cilj je da u hitnoj proceduri taj Zakon bude raspravljen i usvojen do 15. veljače. Tada će otkriti i imena ljudi koji su radili na Zakonu. Plan stambenog zbrinjavanja odnosi se na zbrinjavanje u adekvatnim smještajnim jedinicama svih onih koji su sada u kontejnerskim naseljima ili u kontejnerima u svojim dvorištima.

– Pozivam sve na dužnu dozu ozbiljnosti. Obveza je države da u ovoj godini riješi sve izazove koji su nužni za brže i efikasnije rješavanje, rekao je Bačić.

Izdvojeni članak

Branko Bačić dobio podršku 77 zastupnika: ‘Za svoje ideje prije dvije godine glasovao protiv’

Do kraja listopada bi trebali sve stambeno zbrinuti

Na pitanje zašto misli da će on, kao već treći ministar izabran na ovu dužnost, postići cilj obnove, kazao je da se dobro upoznao s trenutnim stanjem obnove. Rekao je da će značajno smanjiti procedure, za 40 posto u odnosu na postojeće procedure. Napravit će plan koji će svima biti okvir da se prati cijela obnova. Iz plana će se moći na dnevnoj bazi pratiti što se radi. Plan je iznimno zahtjevan jer treba zbrinuti ljude iz 2.208 različitih privremenih vrsti stambenih jedinica.

Do kraja listopada bi trebali sve stambeno zbrinuti, a 15. veljače bi svi trebali znati kada će i gdje biti zbrinuti. Sutra ministar Bačić ima sastanak s gradonačelnikom Zagreba na kojem će zajedno proći plan obnove područja na zagrebačkom području. Idući tjedan ide u Krapinsko-zagorsku županiju gdje će sa županom provesti plan za obnovu te županije. Također, idući tjedan će opet doći u Sisačko-moslavačku županiju i nastaviti surađivati s tamošnjim županom.

– Postavit ćemo Ministarstvu dnevni brojčanik i onda pratiti koliko je novaca svakodnevno utrošeno. Ne želim zvučati kao optimist, ali ću nastojati učiniti sve da se nijedna lipa ne vrati u europski proračun. Želim vjerovati da ćemo biti uspješni, želim biti prilično realan i oprezan, rekao je Bačić.

Na upit novinara o tome boji li se susreta s dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić, kazao je kako se veseli susretu s njom. Pritom joj se javno zahvalio na poslu koji obavlja, komentirajući kako je izniman angažman odrađen na ovom prostoru.

Copy link
Powered by Social Snap