Pretraga

Branko Bačić dobio podršku 77 zastupnika: ‘Za svoje ideje prije dvije godine glasovao protiv’

A- A+

Novi potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, danas je u Saboru prisegnuo na obavljanje svoje nove dužnosti nakon što je dobio podršku 77 zastupnika. Njih 51 bilo je protiv Bačićevog ministarskog mandata.

Branko Bačić

Branko Bačić | foto: screenshot Youtube

Za Bačića je glasalo 128 zastupnika, nijedan nije bio suzdržan. Nakon toga, Mostov Nino Raspudić komentirao je kako oporba nije glasovala za zakon o obnovi prije dvije godine. Dodao je kako nisu glasovali jer su pitali struku, a sada se pokazalo da su potpuno bili u pravu.

– Tada smo ‘navlačili’ bijes medija koji su prenosili da smo protiv obnove. Oporba je bila dovoljno jasna i konstruktivna. Ubuduće kada čujete da u Hrvatskoj nema oporbe znajte da je to PR vladajućih, rekao je Raspudić.

Izdvojeni članak

Dogradonačelnica Gline: Na području Grada je 200 praznih državnih objekata koji su useljivi

Srljanje gusaka u maglu

Dalija Orešković iz Centra kazala je kako bi se postavljanje Branka Bačića za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine moglo opisati kao srljanje gusaka u maglu. Sažeto je opisala zašto je za ministra postavljen Branko Bačić.

– HDZ opstaje na vlasti zahvaljujući neredu kojeg su kreirali u sustavu i zahvaljujući podjeli plijena. Bliže se izbori, ne treba Plenkoviću dobar rezultat u obnovi da bi mogao računati na još jednu pobjedu, već mu treba torba puna novca. Pa kome će onda dati ključeve državne imovine nego osobi od svog najvećeg osobnog povjerenja, iskusnog u torbnom transportu i u lojalnosti stranačkom šefu, a ne u obnovi, rekla je Orešković.

Za današnje ideje nekoć bio protiv

SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je što je Branko Bačić govorio nekoć i kako je glasovao za prijedloge koje je pak iznosio na predstavljanju sebe kao novog ministra. Naime, Bačić je govorio o smanjenju administrativnih procesa i objedinjavanju svih ključnih aktera u procesu obnove kako bi sve išlo puno brže i efikasnije.

– Za ministra koji bi se trebao baviti obnovom dolazi čovjek koji je za svoje ideje, koje je ovdje predstavio prije dvije godine, glasao protiv, od objedinjavanja sve obnove, olakšavanja financiranja cijele obnove – protiv toga ste svega glasali, a danas govorite da su vaši prijedlozi, rekao je Grbin Bačiću.

Izdvojeni članak

Kritike oporbe na predstavljanju novog ministra graditeljstva: ‘Poručujete da se lopovluk isplati’

HNS-ova Anka Mrak Taritaš kazala je kako je od potresa prošlo gotovo tri godine. Kako se ništa ne događa jer nema dovoljne želje za promjenom i stvarnom obnovom.

– Da bi obnova išla trebalo je htjeti i trebalo je znati. Postavili ste na čelo osobe koje nisu znale i znali ste da postavljate takve osobe. Jedino što mogu reći da niste htjeli, tko će za to odgovarati? Postavljanjem Bačića za ministra želite staviti sliku da će se nešto promijeniti, ali bez promjena zakona i mišljenja promijeniti  se neće ništa, kazala je Mrak Taritaš.

I novi ministar Erlić dobio 77 glasova

U saboru je iskazano i povjerenje Šimi Erliću za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Erlić je tako dobio 77 glasova za, dok je 51 bilo protiv, a jedan suzdržan, od ukupno 129 zastupnika koji su glasali.

Podsjećamo, dva su osnovna prioriteta na koja će se osloniti u obnovi. Prvi se odnosi na potrošnju 1.3 milijardi eura, kako ne bi taj novac morali vraćati europskom fondu solidarnosti. Do sada je potrošeno 370 milijuna eura na obnovu oba potresa, a 770 milijuna eura ugovorenih radova trebalo bi biti ostvareno do 30. lipnja. Bačić je rekao kako bi 4.500 građana koji žive u kontejnerima trebali biti do kraja 2023. godine prikladno smješteni, o tome možete čitati više u jučerašnjem članku s predstavljanja Bačića u Saboru ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap