Pretraga

Ministar Bačić stanovnicima Banovine obećao vidljive promjene u obnovi već za mjesec i pol dana

A- A+

Nakon što je jučer u Saboru dobio 77 glasova podrške, novi ministar graditeljstva Branko Bačić od danas kreće s radom na obnovi. Iako ima malo vremena, uvjeren je, dapače – obećao je građanima pogođenima potresom da će promjene biti vidljive već nakon mjesec i pol dana rada.

Ministar Branko Bačić

Branko Bačić | foto: Screenshot Youtube

Prvi terenski zadatak novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branka Bačića biti će obilazak Banovine gdje bi trebao vidjeti stvarnu situaciju na terenu, približiti se građanima, i prvenstveno, susresti se s onima koji žive u kontejnerima.

– Moram u dva dana posložiti svoj tim i onda idem na Banovinu, za vikend ili najkasnije u ponedjeljak. Obići ću sve. Prioritet mi je obilazak naših sugrađana koji su u kontejnerima, kontejnerskom naselju. Želio bih doći do svakoga, utvrditi njihove potrebe, njihov stav i vidjeti koji su njihovi prioriteti i što oni očekuju, rekao je Bačić prilikom televizijskog gostovanja na Novoj TV.

Priznao je kako se boji neuspjeha, ali da će napraviti maksimalno koliko može jer je motiviran i jer zna koliki je teret i odgovornost sada na njemu. Dodao je i da će razumjeti reakciju građana kada tamo dođe jer nije lako dvije godine živjeti u kontejneru.

Bačić: Potaknut ću samoobnovu

Novi ministar objasnio je kako se nada da će građane potaknuti da sami krenu u obnovu. I sam pomno prati obnovu, potvrđuje da zna koji su problemi i da je zbog toga pripremio plan i program svojeg rada koji će mnogo toga objediniti.

Izdvojeni članak

Dogradonačelnica Gline: Na području Grada je 200 praznih državnih objekata koji su useljivi

– Idemo s novim bankinim proizvodom koji će omogućiti da svaki zainteresirani građanin čija je kuća oštećena i koji zahtjeva i traži konstrukcijsku obnovu ili zamjensku kuću, onog trenutka kad dobije dozvolu i ima projekt – istog trenutka će mu država na njegov račun u poslovnoj banci proslijediti čitav iznos njegove štete i potrebnog novca za obnovu ili izgradnju nove kuće. Skratit ću proceduru za 40 posto, znatno ću smanjiti broj sudionika u toj obnovi, doista ću učiniti sve da potaknem samoobnovu, objasnio je Bačić.

Na pitanje zašto se prije nije prihvatio tog resora, odgovorio je kako je puno puta razgovarao s premijerom o toj temi, ali je jedan od prioriteta bila i stabilnost vladajuće većine te rad u Saboru. Također sada je ocijenio da svojim iskustvom, znanjem i poznavanjem problematike graditeljstva, građevinarstva i prostornog uređenja može pomoći.

Novoimenovani potpredsjednik Vlade Branko Bačić kazao je i kako je uključio u obnovu veliko državno tijelo – Agenciju za promet nekretninama u kojoj su stručni ljudi i koji će pomoći da se pokrene izgradnja višestambenih kuća na Banovini. Istaknuo je to u gostovanju na HRT-u.

Izdvojeni članak

Kritike oporbe na predstavljanju novog ministra graditeljstva: ‘Poručujete da se lopovluk isplati’

– Potpuno sam posvećen poslu koji je ispred mene. No, ne ovisi sve o meni. Nužna je suradnja s regionalnim, područnim i lokalnim vlastima. Svih gradonačelnika Zagreba, načelnika i župana. Bez njihovog angažmana, bez njihove pomoći teško ćemo napraviti taj nužni iskorak, naglasio je tada Bačić.

Kritike upućene Bačiću se nastavljaju

Dok stranački kolege Branka Bačića hvale, njegovi ga saborski kolege iz oporbe oštro kritiziraju. Tako je bilo nakon predstavljanja novog ministra, a isto se nastavlja i nakon njegova izglasavanja. HDZ-ov Josip Borić rekao kako misli da će Branko Bačić pokazati rezultate.

– Postoji respekt među mnogim zastupnicama prema njegovim sposobnostima. To je političar koji zna što treba činiti. Vjerujem da će on ostvariti planove, a koje će iznijeti u vrlo kratkom vremenu, rekao je Borić u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Izdvojeni članak

Mrak-Taritaš o ministru Bačiću: ‘Kasno Marko na Kosovo stiže’

SDP-ova Mirela Ahmetović kazala je kako ima nekoliko problema s imenovanjem Bačića za ministra. Optužila ga je, kao što su to i njeni kolege iz oporbe činili ranije, da je preuzeo njihove ideje oko plana obnove, posebno kada se govori o objedinjavanju nadležnih tijela za obnovu. Isto to je oporba predlagala u samom početku planiranja obnove.

– Zašto je Plenković do sada čekao ako je upravo Bačić taj koji je s velikim iskustvom, kompetentan, te će sve to riješiti u šest mjeseci. Bačić je i citirao amandmane SDP-a. SDP je tražio da se objedine sva tijela nadležna za obnovu kako bi se sve lakše provelo, istaknula je SDP-ova Ahmetović.

Izdvojeni članak

Branko Bačić će biti novi ministar graditeljstva: Nižu se reakcije oporbe

Hrvoje Zekanović iz HDS-a rekao je kako će na ljeto otvoriti šampanjac i slaviti obnovu Banovine. Poručio je i kako bi problem obnove mogao biti s pitanjem nedovoljne građevinske operative dok je Sandra Benčić iz Možemo predbacila premijeru Andreju Plenkoviću da nije pokazao nikakvu političku volju da obnova bude politički prioritet pa je tri godine nakon potresa u Zagrebu ustvrdio da obnova ide nestvarno sporo. Što su još oporbeni kolege kazali za Bačića možete pročitati ovdje.

Dok novi ministar najavljuje obilazak Banovine i učinkovitu i brzu obnovu, poučena prethodnim iskustvom, u kojem u dvije godine dva ministra ništa nisu odradila, dogradonačelnica Gline, Branka Bakšić Mitić kazala je za baustela.hr kako nije baš optimistična prema tome. Pritom je pozvala ministra da obiđe Banovinu kako bi se uvjerio u tužnu stvarnost tamošnjeg života nakon potresa.

Copy link
Powered by Social Snap