Pretraga

Prijedlog novog Zakona o obnovi na eSavjetovanju: Uključite se u raspravu do 1. veljače

A- A+

Prijedlog novog Zakona o obnovi je dostupan na portalu eSavjetovanja što znači da se svi zainteresirani, građani i stručnjaci, mogu uključiti u raspravu do 1. veljače i dati svoje mišljenje ili prijedlog. Glavne promjene u Zakonu su pojednostavljivanje administracije i plaćanje predujma za samoobnovu.

banovina

Uklanjanje objekata na Banovini | foto: Stožer civilne zaštite

Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je kako očekuje donošenje Zakona po hitnoj proceduri, te da Zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen.

Glavne promjene koje će se postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fond za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

Novim Zakonom administrativno će se pojednostaviti postupanje, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant. Ukinut će elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće i izradu elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća.

Izdvojeni članak

Sastanak Bačića i Tomaševića: Isplaćivat će se predujmovi u 100-postotnom iznosu za samoobnovu

Novi pristup samoobnovi

Novi Zakon donosi i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati unaprijed odnosno prije početka radova i to u stopostotnom iznosu. Biti će uređeno i pitanje dokazivanja vlasništva u slučajevima u kojima se podaci iz zemljišnih knjiga ne podudaraju sa stvarnim stanjem ili zemljišna knjiga ne postoji.

Također, očekuje se pojednostavljena obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra, biti će olakšano dokazivanje vlasništva. Ukinut će i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a u proces obnove uključuje se Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama davanjem ovlasti za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovaj transparent iz Petrinje nikoga neće ostaviti ravnodušnim: ‘Potrubi i zahvali za obnovu’

Građanima će se davati novčane pomoći za uklanjanje svih uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, te novčane pomoći za troškove izrade projekta. Ovim će Zakonom biti uređeno i pitanje postupanja s djelomično uklonjenim zgradama.

Ukoliko popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i drugih geoloških promjena, koje su prouzročile promjenu temeljnih karakteristika tla, biti će omogućena gradnja zamjenske obiteljske kuće. Žrtvama potresa omogućit će stambeno zbrinjavanje davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće. Privremeno stambeno zbrinjavanje trebalo bi biti riješeno dobavom montažnih energetski učinkovitih kuća.

Učinkovitija javna nabava

Javna nabava trebala bi biti učinkovitija jer će, prema navedenom, biti provedena po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima. Biti će skraćeni i rokovi za izradu projektne dokumentacije i njezinu reviziju.

Pitanje određivanja najviših cijena usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada, uz objavu na mrežnoj stanici Ministarstva, a radi veće transparentnosti i vidljivosti procesa obnove izraditi će cjelovitu interaktivnu mrežnu GIS – aplikaciju cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Provedba zakona biti će financirana sredstvima državnog proračuna, proračuna Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske županije, te sredstvima iz drugih izvora pribavljenima sukladno posebnim propisima i drugim oblicima financiranja. Sve primjedbe i mišljenja na prijedlog Zakona mogu se dati na niže navedenim linkovima.

• Nacrt prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije s konačnim prijedlogom zakona.
• Obrazac prethodne procjene za Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije

Copy link
Powered by Social Snap