Pretraga

Dok ima ovakvih ljudi ima i nade u obnovi: Navijači BBB-a i Armade grade kuće na Banovini

A- A+

Dok Vlada osmišljava strategije kako što brže obnoviti Banovinu i Zagreb nakon potresa, volonteri, ponajviše članovi navijačkih skupina BBB-a i Armade, uzeli su stvar u svoje ruke i s donacijama već izgradili nekoliko kuća i štala. Pomažu im i izbjeglice iz Ukrajine, a u radu ih nadziru stručni volonteri građevinci.

Gradnja kuće u Petrinji

Gradnja kuće u Petrinji | foto: Senad Palić

Udruga DOBRO DOBRIM DoDo osnovana je s ciljem da pomogne stradalnicima u potresima u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Udruga je to koja ne pomaže samo ljudima već i njihovim životinjama i ljubimcima. Kazali su kako su se potpuno posvetili zaštiti i spašavanju pa su tako, između ostaloga, gradili kuće ljudima i štale njihovim životinjama.

– Svim izgrađenim objektima prethodilo je idejno rješenje arhitekata, a samu gradnju radili su volonteri uz nadzor profesionalnih građevinskih stručnjaka, koji su taj nadzor također odradili volonterski. Na radovima obnove i pomoći stanovništvu Banovine sudjeluje oko 300 stalnih volontera udruge DOBRO DOBRIM, potvrdio nam je predsjednik udruge Senad Palić.

Najveća volonterska baza za Udrugu su pripadnici navijačkih skupina BBB i Armada, kao i izbjegle osobe iz Ukrajine na privremenoj zaštiti u RH. Prve izgrađene kuće su bile montažnog tipa, a trenutno je u tijeku gradnja dvije kuće trajnog karaktera – jedna u selu Majske Poljane kod Gline, a druga u selu Selkovac, također kod Gline.

Izdvojeni članak

Nevjerojatan slučaj u Glini: Država srušila kuću čovjeku koji je čekao na obnovu iste

Izgradnja objekata ovisi o donacijama

Predsjednik udruge Palić je objasnio kako izgradnja kuće ovisi o donacijama novca i materijala, a kada bi ti uvjeti bili osigurani, jedna kuća do 100 m2 izgradila bi se za dva mjeseca. S obzirom na to da je udruga DOBRO DOBRIM novoosnovana, predsjednik Palić navodi kako u 2021. godini nije bila prihvatljivi prijavitelj za većinu Poziva za financiranje projekata od strane javnih tijela i fondova. Ostaju im na raspolaganju isključivo donacije privatnih tvrtki i pojedinaca.

– Na račun Udruge DOBRO DOBRIM DoDo su tijekom 2021. godine donirana novčana sredstva u iznosu od oko 350.000 kuna. Veći dio, ukupno 250.000 kuna, utrošen je za projekt Banijska koliba. Preostali iznos je utrošen na gradnju kuće u Majskim Poljanama koja još nije završena, ali, ovisno o donacijama očekujemo završetak gradnje kuće do srpnja 2023. godine, naveo je Palić.

Pored relativno malog novčanog iznosa koji je udruga prikupila za svoje djelovanje na Banovini, u Udruzi ističu kako su donacije tvrtki u građevinskom materijalu bile veoma izdašne. Udruga je tako prikupila materijal u vrijednosti od oko dva milijuna kuna, s čime je gradila i pomagala obitelji stradale u potresu.

Izdvojeni članak

Posjetili smo stanovnike kontejnerskog naselja: ‘Glina je takva da bagerom treba sve živo izgurati van’

Volonteri su uvijek dobrodošli

Volonteri udruge su do sada, uz pomoć donacija, izgradili sedam stambenih drvenih jedinica od 32 m2 za stradalnike u Petrinji i Glini. Radi se o smještaju za mlade obitelji s dvoje ili troje djece. Izgradili su i pet gospodarskih objekata (štala) za smještaj ovaca, krava i kokoši u naseljima Banski Grabovac, Roviška i Majske Poljane.

Bitno je napomenuti i da su neposredno nakon potresa izgradili pet skloništa za smještaj stradalnika. Uz to, u Glini su mijenjali oštećene azbestne pokrove limenim krovištima. Spajali su vodu, odvod i kanalizacijske mreže na 12 kontejnera, opremali kuće namještajem i podnim oblogama. Tako su omogućili useljenje 20-ak obitelji u nove kuće.

U Gornjem Selkovcu izgrađena je kuća od 100 m2 za mladu peteročlanu obitelj, a u Majskim Poljanama kuća od 90 m2. Među brojnim humanitarnim aktivnostima koje su do sada odradili, u Udruzi ističu i njihov angažman oko dolaska 82 stambena kontejnera u RH iz Austrije. Palić je napomenuo kako su volonteri ovdje uvijek dobrodošli.

– Trenutno trebamo ljude koji znaju raditi glazure i uređivati interijere, kao i montažu knauf ploča. Ono što im možemo ponuditi su dobro društvo, dobra hrana i težak rad, naravno i transport do radilišta, zaključio je Palić.

Copy link
Powered by Social Snap