Pretraga

Država financira najam zamjenskog smještaja osobama čije su nekretnine stradale u potresima

A- A+

Ministarstvo je objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima. Novost je što se na Javni poziv sada mogu javiti i sugrađani koji na području Banovine imaju domove koji imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Subvencioniranje najamnina, ilustracija | foto: Freepik

Omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo- potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja).

U pitanju su nekretnine koje nisu podobne za stanovanje, a njihovi vlasnici su smješteni u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije (u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće).

Prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su u vrijeme nastanka potresa imali prijavljeno prebivalište ili boravište u nekretninama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 i N2 te stoga nisu podobne za stanovanje, a nalaze se na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Izdvojeni članak

Nove odluke Vlade: Povećana alokacija Ministarstvu kulture za obnovu za 450%

Najamnina se isplaćuje na račun najmodavca

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi. Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 9,3 eura za metar četvorni. Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca. Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje.

Mjera financiranja najma se primjenjuje do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu. Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine – Ulica Republike Austrije 20, 10.000 Zagreb.

Ministarstvo poziva i vlasnike stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan, da se obrate Ministarstvu te time iskažu interes za davanje svojih stanova u najam.

Izdvojeni članak

Bačić posjetio Krapinsko-zagorsku županiju: ‘Ova županija će biti prva koja će dovršiti obnovu’

Prijave

Prijave građana za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023., a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. ožujka 2023. godine. Dodatne informacije mogu se dobiti svaki radni dan od 8:30 do 12:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili email: [email protected]. Svi potrebni obrasci dostupni su na stranicama Ministarstva. Donosimo i tekst Javnog poziva.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podsjećamo, Ministarstvo je dosad raspisalo pet javnih poziva za financiranje najamnine osobama čiji su objekti stradali u potresima po kojima je dosad zbrinuto 1.506 osoba. Za tu je namjenu isplaćeno 9,1 milijuna eura, od čega 5,1 milijuna eura za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 4 milijuna eura za financiranje troškova smještaja za 192 osobe u Hostelu Arena.

Copy link
Powered by Social Snap