Pretraga

Bačić posjetio Krapinsko-zagorsku županiju: ‘Ova županija će biti prva koja će dovršiti obnovu’

A- A+

Ministar graditeljstva, Branko Bačić, posjetio je Krapinsko-zagorsku županiju, gdje je izjavio da će upravo ta županija prva dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. Rekao je i kako će ta županija prema procjeni završetka radova na objektima u cijelosti utrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti koja su joj namijenjena.

Branko Bačić

Branko Bačić, foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar Bačić je svoj posjet započeo s radnim sastankom sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočić, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim i načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem. U pratnji potpredsjednika Vlade i ministra bili su državna tajnica Dunja Magaš, ravnateljica Katica Prić, ravnateljica Fonda za obnovu Snežana Penović i tajnica Kabineta ministra Tajana Huzak.

Glavna tema razgovora s lokalnim čelnicima bila je obnova javnih i privatnih zgrada i kuća oštećenih u potresu. Na sastanku je predstavio i novi Zakon o obnovi, koji će u petak uputiti u Vladu. Osvrnuo se i na obnovu obiteljskih kuća, naglasivši kako s tim dijelom obnove nisu zadovoljni.

Rekao je kako će i ova županija, prema procjenama i planu Fonda za obnovu koji će nakon stupanja zakona na snagu biti sastavni dio Ministarstva, biti prva koja će dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. Očekuje da će Vlada novi Zakon usvojiti na sjednici iduće srijede.

Izdvojeni članak

Ministar graditeljstva govorio o obnovi i otkrio: ‘Ja sam kao dijete, sin zidara i sam gradio kuću’

– Novim zakonom omogućava se da se princip obnove javnih zgrada i princip nabave koju provodimo za obnovu cjelokupnih projekata koji su oštećeni u potresu primijeni i na javnu infrastrukturu, što je do sada bila otežavajuća okolnost. Danas smo dogovorili kako ćemo odobriti i nove zahtjeve koje će županija dostaviti Ministarstvu, kako bismo još dodatno realizirali određene projekte, rekao je Bačić dodavši da je riječ o više od 132 projekta koji se realiziraju u Zagorju.

Do kraja travnja srušiti sve kuće s crvenom oznakom

Cilj je do treće obljetnice zagrebačkog potresa krenuti s izgradnjom obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorske županije, a do kraja travnja srušiti sve kuće koje su dobile crvene oznake i nakon toga početi s izgradnjom svih objekata koje je potrebno sagraditi na području županije.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je obnova, kad je riječ o obiteljskim kućama, ‘nestvarno spora‘. Međutim, naglasio je da je u posljednjih nekoliko mjeseci napravljen istinski iskorak na području županije. Podsjetio je da je mjesecima govorio da neće govoriti o obnovi dok ona fizički ne počne na samom terenu, a to se već u listopadu prošle godine konačno dogodilo.

Rekao je da je u Krapinsko-zagorskoj županiji srušeno 14 kuća, za desetak kuća je već odabran izvođač radova i te će kuće biti srušene tijekom veljače, a još dvadesetak kuća trebalo bi biti srušeno do 1. svibnja. Istaknuo je da je najvažnije da će do kraja veljače krenuti s izgradnjom sedam zamjenskih kuća.

Izdvojeni članak

Davor Nađi: ‘HDZ izmjenama Zakona o obnovi opet ljudima prodaje ‘mačka u vreći”

Nakon radnog sastanka, ministar Bačić je u društvu župana Kolara i marijabistričkog načelnika Miličkog obišao gradilište Područne škole u Lazu Bistričkom. Tamo se, gradi nova zgrada škole, nakon što je stara zgrada srušena. Ukupna vrijednost radova zajedno sa troškovima rušenja i izrade projektne dokumentacije iznosi 1,3 milijuna eura. Izgradnja se djelomično financira kroz Fond solidarnosti Europske unije, a djelomično kroz proračun županije. Očekuje se da će se radovi izgradnje završiti u travnju.

Copy link
Powered by Social Snap