Pretraga

Nove odluke Vlade: Povećana alokacija Ministarstvu kulture za obnovu za 450%

A- A+

Na sjednici Vlade donesene su dvije odluke koje se tiču obnove. Prva je ta da je povećana prvotna alokacija Ministarstvu kulture i medija za 450 posto za obnovu nakon petrinjskog potresa, a druga se tiče financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima.

banovina banija

Banovina, foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Vlada je izmijenila odluku o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU te Ministarstvu kulture i medija prvotnu alokaciju vezanu uz petrinjski potres od 49 milijuna eura povećala na 221 milijuna eura, a preraspodjelom u državnom proračunu odobrila je i pomoć Sisku i Glini od 7 milijuna eura.

Ministar Bačić rekao je na sjednici Vlade da se izmjena odluke o provođenju aktivnosti vezanih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU odnosi na petrinjski potres na način da se od 319 milijuna eura, koja su odobrena od Fonda solidarnosti za taj potres, Ministarstvu kulture omogući da se u odnosu na prvotnu alokaciju, kojom je tom ministarstvu bilo dodijeljeno 49 milijuna eura, sada poveća na 221 milijun eura, što znači za 450 posto.

Bačić je rekao i kako je ukupno ugovorenih radova na području Banovine koji podrazumijevaju obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada u ovom trenutku 676 milijuna eura. S novim povećanjem Ministarstvu kulture doći će se na 712 milijuna eura ugovorenih radova. To je otprilike iznos za radove koji bi trebao biti u najvećem dijelu realiziran da bi se cijeli iznos Fonda solidarnosti EU za petrinjski potres, koji doseže 319 milijuna eura, u potpunosti utrošio, naveo je Bačić.

Izdvojeni članak

Bačić posjetio Krapinsko-zagorsku županiju: ‘Ova županija će biti prva koja će dovršiti obnovu’

Sisku i Glini pomoć od sedam milijuna eura

Vlada je odlučila o preraspodjeli sredstava državnog proračuna u iznosu od sedam milijuna eura, u svrhu osiguranja pomoći Sisku i Glini za saniranje posljedica katastrofalnih šteta od potresa koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a. Kako je naveo ministar financija Marko Primorac na sjednici Vlade, s obzirom na to da nisu bili u mogućnosti osigurati sredstva, Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu graditeljstva za pomoć.

Objekti javne namjene za koje je Grad Sisak zatražio pomoć u iznosu od četiri milijuna eura su Gradska vijećnica, Stari most, Knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, Odgojno obrazovni kompleks Galdovo, Kristalna kocka vedrine te Kazalište 21 s učilištem.

Grad Glina je, pak, zatražio financijsku pomoć od tri milijuna eura za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području izgradnje novih stambenih kvartova, poboljšanje infrastrukture na gradskom području gdje država gradi zamjenske kuće, zatim za izgradnju novog autobusnog kolodvora, obnovu Doma branitelja i poslovnih prostora u gradskom vlasništvu.

Izdvojeni članak

Ministar graditeljstva govorio o obnovi i otkrio: ‘Ja sam kao dijete, sin zidara i sam gradio kuću’

Izmjena Odluke o financiranju najamnine

Vlada je u četvrtak izmijenila Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koja se na području Banovine sada proširuje i na one sugrađane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Točnije, novom Odlukom Vlade omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo- potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije (u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće).

Prema raspoloživim podacima 877 mobilnih stambenih jedinica postavljeno je na kućnim adresama za objekte koji su označeni crvenom naljepnicom (N1 i N2) te 844 mobilnih stambenih jedinica na kućnoj adresi uz objekte koji su označeni žutom (PN1 i PN2) naljepnicom. U kontejnerskim naseljima smještena je 251 obitelj iz oštećenih kuća označenih crvenom naljepnicom, i 205 obitelji čija je oštećena kuća označena žutom naljepnicom.

Također, pošto se pokazala potreba za produžetkom roka financiranja najamnine građanima koji su već ostvarili ta prava, ovom odlukom to financiranje je produženo do završetka obnove njihovih domova, odnosno do ostvarenja drugog odgovarajućeg smještaja.

Izdvojeni članak

Ministarstvo se očitovalo: Kad je u pitanju obnova nakon potresa, eGrađevinski dnevnik nije obaveza

Ostvarivanje prava na financiranje

Da bi se ostvarilo pravo na financiranje najamnine potrebno se prijaviti na javni poziv Ministarstva koji će biti objavljen u narednim danima. Financiranje najamnine vršit će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.

Financiranje najamnine za zamjenski stan vršit će se na način da će se najmodavcu mjesečno isplaćivati iznos najamnine iz sklopljenoga ugovora o najmu, a apsolutni iznos koji će se financirati je ograničen brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru kvadratnom.

Ministarstvo je dosad raspisalo pet javnih poziva za financiranje najamnine osobama čiji su objekti stradali u potresima po kojima je dosad zbrinuto 1.506 osoba. Za tu je namjenu isplaćeno 9,1 milijuna eura, od čega 5,1 milijuna eura za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 4 milijuna eura za financiranje troškova smještaja za 192 osobe u Hostelu Arena.

Izdvojeni članak

Davor Nađi: ‘HDZ izmjenama Zakona o obnovi opet ljudima prodaje ‘mačka u vreći”

Zakon o obnovi na Vladi idućeg tjedna

Premijer Andrej Plenković najavio je da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini. Dodao je i kako se očekuju konačna mišljenja svih resora.

Novi zakon, koji je u proceduru javnog savjetovanja ušao 25. siječnja, donosi objedinjavanje institucija uključenih u taj proces, odnosno centralizaciju Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu te Fonda za obnovu grada Zagreba, koji će se pripojiti ministarstvu. Pojasnio je kako cilj zakona pojednostavljenje procedura i značajno smanjenje potrebne dokumentacije.

Copy link
Powered by Social Snap