Pretraga

Ministarstvo se očitovalo: Kad je u pitanju obnova nakon potresa, eGrađevinski dnevnik nije obaveza

A- A+

HKIG je postavio tri pitanja Ministarstvu graditeljstva, a koja se tiču vođenja eGrađevinskog dnevnika i prijave početka građenja u slučaju obnove potresom pogođenih područja. Zanimljiv je zaključak da vođenje eGrađevinskog dnevnika, u tom slučaju, ipak nije obaveza.

Ilustracija, foto: HKOIG

Hrvatska komora inženjera građevinarstva je nadležnom Ministarstvu uputila tri pitanja koja se tiču potrebe vođenja eGrađevinskog dnevnika i potrebe prijave početka građenja. Konkretno, pitanja su usredotočena na poštivanje pravila u slučaju obnove na potresom pogođenim područjima.

Da li se za građenje i izvođenje radova prema Zakonu o obnovu zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, od 1. siječnja 2023. mora voditi eGrađevinski dnevnik?

– Nadalje, Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (Narodne novine broj 102/20, 10/21 i 117/21), u daljnjem tekstu Zakon o obnovi, te Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, u daljnjem tekstu Program, propisuju vođenje građevinskog dnevnika, ali nigdje eksplicite ne navode da je potrebno voditi građevinski dnevnik elektroničkim putem, ali ni ne isključuju. Može se zaključiti da se za građenje sukladno Zakonu o obnovi vodi elektronički sustav eGrađevinski dnevnik, ali se može voditi i građevinski dnevnik na klasični način, ovisno što je prihvatljivije za samu lokaciju ili za investitora, ili zbog objektivnih razloga na terenu gdje se izvodi obnova nije moguće voditi građevinski dnevnik elektroničkim putem, odgovorili su iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Sve na jednom mjestu: Evo popisa zakona i pravilnika za projektante stambenih zgrada

Da li je u postupcima cjelovite obnove javnih zgrada, koji se provode sukladno odredbama Zakona o gradnji potrebna/obvezna prijava početka građenja (obnove) nadležnom tijelu graditeljstva? Ako prijava obnove nadležnom tijelu nije potrebna, da li su cjelovite obnove, u tom slučaju uopće podložne postupanju građevinske inspekcije?

– Napominjemo da se tijekom obnove na gradilištu prijavljenom putem prijave početka građenja (bez građevinske dozvole) može projektnu dokumentaciju dopunjavati. Vezano za upit o postupanju građevinske inspekcije, nadležna građevinska inspekcija ima omogućen pristup elektroničkom sustavu eGrađevinski dnevnik, pojasnili su iz Ministarstva.

Donosimo i čitavo obrazloženje ministarstva, koje potpisuje Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap