Pretraga

Hitne izmjene Zakona o stambenom zbrinjavanju: Kontejnerska naselja će se isprazniti do kraja ljeta

A- A+

Na ovotjednoj sjednici Vlade usvojene su izmjene i dopune Zakona o stambenom zbrinjavanju, s ciljem zbrinjavanja građana koji se nalaze kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće. Ministar graditeljstva, Branko Bačić, rekao je da žele zbrinuti sve građane do kraja ljeta.

Sjednica Vlade RH

Sjednica Vlade RH | foto: Vlada RH

Što se tiče obnove privatnih zgrada i kuća, ministar Bačić rekao je da je u ovom trenutku aktivno 648 gradilišta, a od 1. siječnja do danas za obnovu je uloženo 74 milijuna i 400 tisuća eura. Podsjetio je da je u veljači Hrvatski sabor usvojio novi zakon o obnovi, kojim je najavljen projekt samoobnove, u kojem bi se unaprijed isplaćivala sredstva na poseban račun građanima koji imaju rješenje o obnovi.

Istaknuo je kako je to poticajan projekt, jer s današnjim danom otvorena su 164 posebna računa te izvršeno 97 plaćanja. Isto tako, kazao je da je od 1. siječnja pokrenuto 160 postupaka javne nabave ukupne vrijednosti radova u iznosu od 139 milijuna eura, što se tiče privatne imovine. Ministar Bačić je rekao da je dosad ispražnjeno 4 od 11 kontejnerskih nasilja, a da će do kraja ljeta svi sugrađani iz tih naselja biti stambeno zbrinuti.

Zakon o stambenom zbrinjavanju

Vlada je na ovotjedno sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kako bi se tijekom ljeta zbrinulo građane koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće. Izmjenama zakona omogućava se njihovo zbrinjavanje u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Ministar je rekao da žele tijekom ljeta, provođenjem zakona, omogućiti zbrinjavanje građana koji su u kontejnerskim naseljima i iz tog razloga ideu s prijedlogom zakona u hitnom postupku. Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj. Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji – do sada je bio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine.

Izdvojeni članak

Trenutno stanje obnove: Ostvareni projekti vrijedni milijardu i 350 milijuna eura

U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo nad zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Zakon je u hitnu saborsku proceduru upućen i zbog toga što je izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave predviđeno da se u okviru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine integrira Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, koji je nositelj provedbe Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a od sada će to biti Ministarstvo.

Cilj je ovoga zakonodavnog okvira ubrzati već postojeće postupke stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima poticanjem povratka, ostanka i naseljavanja mjerama stambenog zbrinjavanja što će doprinijet pozitivnim gospodarskim i demografskim s posljedicom revitalizacije potpomognutih područja Republike Hrvatske.

Nastavak financiranja projekata

Vlada je ujedno donijela Odluku o nastavku financiranja projekata započetih iz Fonda solidarnosti Europske unije iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom Vlade osigurava se završetak projekata za koje je u tijeku provođenje Ugovora o izvođenju radova na način da će se oni projekti koji se ne odnose na projekte cjelovite obnove zgrada financirati iz sredstava državnog proračuna u onom dijelu koji je potreban za završetak projekta iznad iznosa osiguranog iz Fonda solidarnosti. Projekti koji se ne odnose na cjelovitu obnovu zgrada bi bili:

  • vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području energetike, vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, prijevozu, obrazovanju i zdravstvu, odnosno konstrukcijska obnova javnih obrazovnih i zdravstvenih zgrada,
  • mjere zaštite kulturne baštine,
  • mjere osiguranja preventivne infrastrukture,
  • pružanje privremenog smještaja
  • čišćenje područja i erozija tla
    Izdvojeni članak

    Ipak smo uspjeli: Iskorištena su sva sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa

Projekti cjelovite obnove zgrada započeti iz Fonda solidarnosti za koje je u tijeku provođenje Ugovora o izvođenju radova financirat će se iz sredstava državnog proračuna u onom dijelu koji je potreban za završetak konstrukcijske obnove, odnosno za završetak radova koji predstavljaju vraćanja u ispravno radno stanje, iznad iznosa osiguranog iz sredstava FSEU. Iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost financirat će se dio projekta koji se odnosi na poboljšice do cjelovite obnove.

Izgradnja osam novih stambenih zgrada

Nakon što je nedavno donesena odluka Vlade o izgradnji 11 od 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, koje će se prvenstveno koristiti za smještaj korisnika kontejnera, danas je na sjednici Vlade donesena odluka o izgradnji dodatnih 8 višestambenih zgrada s 152 stanova. Zgrade će se graditi u Hrvatskoj Kostajnici, Sisku i Kutini.

Zgrade će graditi APN, a po završetku pravo vlasništva prenijeti će na Republiku Hrvatsku. Nakon što prestane potreba za privremenim stambenim zbrinjavanjem trenutnih korisnika kontejnera, navedenim gradovima prenijet će se u vlasništvo stan odnosno stanovi u izgrađenim višestambenim zgradama koji odgovaraju protuvrijednosti tržišne vrijednosti zemljišta, odnosno dijelova nekretnina ili ugovoriti drugačiji način namirenja.

Gradovi Hrvatska Kostajnica, Kutina i Sisak izgraditi će cjelokupnu komunalnu i drugu infrastrukturu kao i osigurati sve priključke za potrebe izgradnje višestambenih zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap