Pretraga

Ipak smo uspjeli: Iskorištena su sva sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa

A- A+

Hrvatska je, s danom 9. lipnja 2023. godine iskoristila obje alokacije Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres te su zaprimljeni zahtjevi za nadoknadu sredstva u iznosu od 1,1 milijardi eura. Podsjećamo, krajnji rok za korištenje sredstava je 30. lipanj.

Obnova na Gornjem gradu1

Obnova na Gornjem gradu | foto: Ministarstvo graditeljstva

Alokacija u iznosu od 683,7 milijuna eura, 22 dana prije roka premašena je 7 milijuna i iznosi 691 milijuna eura, dok je alokacija za petrinjski potres u iznosu od 319 milijuna eura iskorištena još 11. svibnja 2023. godine odnosno 50 dana prije zadanog roka, i trenutna realizacija iznosi 412 milijuna eura.

Republici Hrvatskoj je temeljem zahtjeva Vlade, odobreno ukupno milijardu i tri milijuna eura pomoći iz europskog Fonda solidarnosti za sanaciju šteta nastalih potresom. Uz kvalitetnu argumentaciju Vlade te uvažavajući specifične okolnosti i progresivne štete, rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti produljen je do 30. lipnja 2023.

Dodijeljena sredstva ovog europskog fonda namjenski se mogu koristiti za:

Konstrukcijska i cjelovita obnova

Premda je izvorno namijenjen za financiranje vraćanja u stanje prije potresa, Hrvatska koristi Fond solidarnosti za sufinanciranje zahtjevnih radova konstrukcijske i cjelovite obnove, kako bi udovoljili suvremenim zahtjevima te naraštajima koji dolaze ostavili sigurnije, energetski učinkovite i otporne zgrade.

Obnova nakon potresa u Hrvatskoj je dodatno otežana globalnom pandemijom, ruskom agresijom na Ukrajinu i energetskom krizom te njima uvjetovanim tržišnim poremećajima i rastom cijena. U razdoblju provedbe sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti sklopljeno je 1.330 ugovora, koji uključuju 609 korisnika te 304 građevinske tvrtke. Na obnovi je ukupno angažirao čak 10.500 građevinskih radnika.

Obujam obnove sufinancirane sredstvima Fonda solidarnosti je značajan. Radovi obnove obuhvaćaju:

Vrijednost obnove iznosi 3,3 milijarde eura

Dodatno kroz fond se financiraju privremeni smještaj, izgradnja 131 tipske montažne kuće i sanacija nasipa, obaloutvrda i klizišta. Kroz fond je nabavljena i oprema za preko 300 vatrogasnih postrojbi.

Ukupna vrijednost ugovorenih projekata obnove iznosi 3,3 milijarde eura za koje je iz Fonda solidarnosti predviđeno 1,003 milijarde eura, dok će se započeti projekti obnove završiti sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 1,2 milijarde eura, sredstvima državnog proračuna u iznosu od 1 milijarde eura te kroz druge izvore financiranja.

Copy link
Powered by Social Snap