Pretraga

Iznos obnove nakon potresa u Zagrebačkoj županiji bliži se vrijednosti izgradnju Pelješkog mosta

A- A+

Predstavnici Vlade obišli su radove na obnovi komunalne infrastrukture oštećene u potresu na području Zaprešića. Utvrđeno je kako će ovoga tjedna sredstva iz Fonda solidarnosti za zagrebački potres biti potrošena, a do kraja godine svi projekti obnove aktivirani

obnova

Obnova Zaprešić | foto: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović održali su sastanak sa županom Zagrebačke županije, Stjepanom Kožićem i gradonačelnikom Zaprešića, Željkom Turkom. Tema sastanka bila je obnova zgrada i komunalne infrastrukture oštećene u potresu na području Zaprešića.

Također, obišli su zgradu Pučkog otvorenog učilišta, četiri privatne zgrade u samoobnovi te zgradu Suda koja kreće u rekonstrukciju. Uz to, utvrđeno je kako je na cestama u Zaprešiću trenutno aktivno 17 gradilišta, kao i da su u samoobnovu krenule privatne zgrade.

Ovom prilikom istaknuto je kako će u narednim danima biti iskorištena sredstva Fonda solidarnosti za zagrebački potres, te napomenuto da su sredstva za petrinjski potres već iskorištena. Kao zanimljivost iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ističu da je za projekte obnove u Zagrebačkoj županiji izdvojeno sredstava u približnoj vrijednosti izgradnje Pelješkog mosta.

Izdvojeni članak

Započela rekonstrukcija privatnih zgrada u središtu Zaprešića, slijedi energetska obnova

– Uvjeren sam da će sredstva namijenjena za obnovu na zagrebačkom području značajno premašiti, te pozivam izvođače da nastave raditi istim intenzitetom. Do kraja godine izgraditi će se sve zamjenske zgrade koje su predviđene za obnovu na području zagrebačkog potresa ili će one biti u određenoj fazi izvođenja građevinskih radova, rekao je Bačić dodavši kako će se obnova višestambenih zgrada na području Zagrebačke županije, osim iz Fonda solidarnosti, financirati kroz projekte energetske učinkovitosti.

Ministar Božinović rekao je pak da se svi aktualni projekti rade imajući na umu dugoročna pametna rješenja za stanovnike. Kada je u pitanju Zaprešić najavio da se ovdje planira premještanje policijske postaje, te da u obzir dolazi sjeverni dio grada, odnosno Zelengaj, gdje bi trebale biti smještene žurne službe. Kao i da se razmišlja se o gradnji centra Civilne zaštite na području Zaprešića koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini.

Gdje se uskoro otvaraju gradilišta pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap