Pretraga

Ministar Bačić održao prezentaciju o obnovi: Do kraja godine više od 750 novih gradilišta

A- A+

Do kraja godine otvorit će se više od 750 gradilišta na obnovi od potresa stambenih objekata ukupne vrijednosti izgradnje 250 milijuna eura, rečeno je u petak na sastanku ministra graditeljstva Branka Bačića sa predstavnicima hrvatskog građevinskog sektora.

U prostoru HGK održan sastanak s predstavnicima 100-njak građevinskih tvrtki

U prostoru HGK održan sastanak s predstavnicima 100-njak građevinskih tvrtki | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Za tako velik projekt i ogroman broj gradilišta nužna je suradnja s građevinskim sektorom, rekao je Bačić na sastanku koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora. Do kraja godine, sve zamjenske kuće na području zagrebačkog potresa – bilo da se radi o Markuševcu, Čučerju i drugim kvartovima – će se ili završiti ili započeti, rekao je ministar.

Istaknuo je i da na području zahvaćenom zagrebačkim potresom država trenutno gradi sedam kuća. Naglasio je da je obnova u javnom interesu te da je to i nacionalna obveza zbog građana pogođenih potresom, pogotovo onih koji su i dalje izvan svojih domova.

Otkrio je da je izvršenje projekata financiranih iz Fonda solidarnosti s današnjim danom na 93 posto iskorištenja, od 1,03 milijarde eura, koliko je iz tog fonda odobreno. Bačić smatra da će se 20-ak dana prije kraja roka, prije kraja lipnja, iskoristiti cjelokupna sredstva.

Izdvojeni članak

Opasna obnova: Donosimo pregled 10 nesreća na gradilištima tijekom obnove

Značajan pokretač hrvatskog BDP-a

Po Bačiću, građevinski je sektor danas značajan pokretač hrvatskog BDP-a, budući da se računa da je oko šest posto BDP-a u rukama građevinske operative, odnosno da je u tom sektoru 135 tisuća zaposlenih. Naveo je da kroz građevinski sektor prolazi oko 26 milijardi eura, što kroz NPOO, a što kroz druge oblike financiranja, a to je više od trećine ukupnog hrvatskog BDP-a.

– Krenula je i izgradnja prvih zamjenskih kuća na zagrebačkom području, a otvorena su i gradilišta na području Krapinsko-zagorske županije. Objavili smo javni poziv za 21 kuću na području Markuševca i Čučerja, ali na prvom javnom natječaju nismo prihvatili ponude zbog ponudbenih cijena, kazao je ministar.

Izdvojeni članak

Na obnovi radi 10.000 zaposlenika, 204 firme, a za obnovu javnih zgrada dosad utrošeno 844 milijuna eura

Planiranje obnove

Predsjednik Udruženja graditeljstva HGK Sanjin Purić rekao je da građevinare prvenstveno muči planiranje obnove, kako bi mogli planirati resurse i ljude. Istaknuo je, međutim i da je od ministra Bačića nedavno dobio planove za nekoliko mjeseci unaprijed. Građevinarima su danas, naveo je Purić, najveći izazov cijene materijala na tržištu, kao i nedostatak radnika koje traže po cijelom svijetu. Smatra da hrvatski građevinski sektor ima potencijal odraditi obnovu potresom oštećenih građevina.

Predsjednik HGK Luka Burilović ističe da se proteklih mjeseci vidi pomak u brzini procesa obnove i da sve ide u dobrom smjeru. Želi da se proces obnove još ubrza i da se u taj proces uključi što više domaćih tvrtki. Donosimo i čitavu prezentaciju ministra Bačića.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap