Pretraga

Opasna obnova: Donosimo pregled 10 nesreća na gradilištima tijekom obnove

A- A+

S istjecanjem roka za potrošnju europskih sredstava za obnovu nakon potresa, građevinski radovi su intenzivirani. No, događa se i to da se dijelovi oštećenih objekata urušavaju, što zbog samih radova, što zbog njihova izostanka. Srećom, dosad nitko nije ozbiljnije stradao, ali ovih 10 nesreća dovoljno su upozorenje da uvijek treba biti oprezan.

Urušavanje skele MUO Muzej za umjetnost i obrt Zagreb

Urušavanje skele MUO Muzej za umjetnost i obrt Zagreb | foto: bauštela.hr, Ana Šoda

Dok se ministar graditeljstva Branko Bačić hvali kako je potrošeno oko 80 posto svih sredstava za obnovu nakon potresa iz europskih fondova, u što spadaju i sva potrošena sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu Petrinje, ne treba skrenuti pozornost s toga da obnova nije ni blizu gotova.

S rokom za potrošnju svih sredstava do kraja lipnja, krenulo se u opsežne i žurne radove. Naglasak ipak treba staviti na ‘žurne’, jer su se u posljednje vrijeme počele događati nesreće povezane s obnovom. Visoku cijenu žurne obnove srećom nitko nije platio životom, ali je zabilježena velika materijalna šteta. Ovakvih je slučajeva tijekom obnove bilo još, a mi ćemo na njih podsjetiti.

Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Prije svega desetak dana, 2. svibnja dogodila se posljednja, kad se na Klaićevu ulicu i parkirane automobile urušila skela i dio vijenca zgrade zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt. Zbog te je nesreće u gradu zavladao prometni kolaps, a čišćenje ostataka se odvijalo u nekoliko navrata.

Urušavanje se dogodilo oko 12:30, na vrlo prometnoj ulici. Iako onuda prolazi dosta pješaka, u trenutku nesreće ondje nije bilo nikoga oštećeno je pet parkiranih vozila.

Izdvojeni članak

Video i fotogalerija urušene skele i dijela zgrade Muzeja za umjetnost i obrt u centru Zagreba

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet tad je poručio je ‘ovo incidenta situacija, jer se obnova provodi po svim pravilima građevinske struke.’ Dodao je i kako neće generalizirati žure li se izvođači s obnovom.

Na teren je izašla i policija, a šteta će biti podmirena iz police osiguranja izvođača radova. Inače, obnova zgrade Muzeja za umjetnost i obrt započela je u prosincu prošle godine. Taj objekt je inače pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, a u obnovu je uloženo 66 milijuna kuna (8,76 milijuna eura).

Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Tijekom obnove bivšeg kompleksa Domobranske vojarne, a današnjeg Hrvatskog katoličkog sveučilišta, 8. ožujka urušio se dio jedne od pet zgrada. Kako se urušavanje cijelog kuta zgrade dogodilo u njenom prizemlju, zbog čega je prijetilo rušenje cijele zgrade, policija je odmah zatvorila promet Ilicom.

Izdvojeni članak

Urušio se dio zgrade u Ilici tijekom građevinskih radova: Postoji opasnost od daljnjeg urušavanja

Riječ je o kompleksu koji je također zaštićeno kulturno dobro. Njegova obnova nakon potresa krenula je svega desetak dana prije nesreće. Kako se objekt koji se nalazi koji metar od raskrižja Ilice i Ulice Filipa Vukasovića ne bi urušio do kraja, izvođač radova ga je sam srušio dopola.

KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Svega tri tjedna prije ove nesreće, 15. veljače na odjelu pedijatrije KBC-a Sestre milosrdnice urušio se dio stropa. Iz bolnice su odmah poručili kako je došlo do popuštanja dijela nosive potkonstrukcije protupožarnog energetskog kanala.

Izdvojeni članak

Urušio se strop na pedijatriji zagrebačke bolnice: Iz KBC-a kažu da je to zbog potresa

Naveli su i da se radi o progresivnoj šteti uzrokovanoj potresom s obzirom na to da je potres uzrokovao njihanje i pomak energetskog kanala koje je oslabilo nosače. Odmah su pristupili radovima na sanaciji, ali i pregledu stropa na čitavoj etaži kako bi spriječili slične incidente. Radovi su trajali 48 sati. Obnova ove bolnice krenula je tek ovih dana.

PU zagrebačka, Zagreb

Istoga dana urušio se i dio zgrade Policijske uprave zagrebačke na Strossmayerovu trgu u samom centru grada. Pritom je jedna osoba ozlijeđena. Prema policijskom izvješću, riječ je o 31-godišnjem radniku, na kojega je pao dio unutarnjeg zida i teško ga ozlijedio.

Izdvojeni članak

Urušio se dio zgrade u centru Zagreba, jedna osoba je ozlijeđena: U pitanju je zgrada Policije

Jurišićeva 6, Zagreb

Tijekom kolovoza i rujna prošle godine urušili su se dijelovi zgrade u Jurišićevoj 6. Prvi put se urušio dio zida i fasade te pokidao električne vodove zbog čega je bio obustavljen tramvajski promet.

Izdvojeni članak

Šok u strogom centru Zagreba: Urušio se dio zgrade u Jurišićevoj

Drugi put je dio krovne konstrukcije pao na trgovinu u prizemlju. Znakovito, između ove dvije nesreće, građevinska je inspekcija utvrdila kako su radovi na obnovi objekta obavljeni ilegalno, zbog čega je gradilište zatvoreno. Zbog nezaštićene krovne konstrukcije, kiša je prodrla u unutrašnjost te, ali i susjednih zgrada, pritom čineći još veću materijalnu štetu. Srećom, u oba urušavanja nije bilo žrtava.

Secesijska katnica, Sisak

Potkraj kolovoza prošle godine urušio se i krov secesijske katnice u Frankopanskoj ulici u Sisku. Riječ je o objektu u neposrednoj blizini autobusnog i željezničkog kolodvora. Krov se urušio oko 5:15 ujutro, a srećom nitko nije stradao. Nakon nesreće, Grad Sisak je prozvao Ministarstvo kulture, jer je, kako tvrde, stopiralo uklanjanje objekta koji je imao crvenu naljepnicu.

– Grad je postavio skelu kao privremeno rješenje, izradio elaborat za uklanjanje i prijavio zgradu kao prioritet za uklanjanje s obzirom na izuzetno loše stanje objekta. S hitnim uklanjanjem se složila i građevinska inspekcija te je Državni inspektorat, prema našim saznanjima izdao rješenje o uklanjanju, no to je svojom intervencijom blokiralo Ministarstvo kulture.

Izdvojeni članak

Grad Sisak prozvao Ministarstvo kulture: ‘Urušavanje krova je ipak poslužilo lešinarima’

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture je pročelje objekta proglasilo bitnim te su najavili da će prije rušenja obaviti radove radi podupiranja pročelja. Međutim, nikakvi radovi nisu obavljeni te je rušenje zaustavljeno sve do jutros kada će se vjerojatno aktivirati državni Stožer i pokrenuti sustav za uklanjanja opasnih građevina, poručili su iz sisačke gradske uprave nedugo nakon nesreće.

Kuća u Zagorskoj ulici, Sisak

Istoga dana sama od sebe se urušila i kuća u sisačkom naselju Zeleni brijeg. Kao i secesijska zgrada u centru i ova je kuća imala crvenu naljepnicu.

Balkon u Austrijskoj ulici, Zagreb

Zbog toga jer se na vrijeme nije krenulo s obnovom, u ožujku pošle godine, oko druge godišnjice zagrebačkog potresa, urušio se balkon na četvrtom katu zgrade u Ulici Republike Austrije u Zagrebu. U trenutku urušavanja na balkonu se nalazila stanarka, koju su žurnom intervencijom oslobodili vatrogasci. Naposljetku je hospitalizirana u KB Sveti Duh.

Izdvojeni članak

Urušio se balkon u centru Zagreba: Žena propala na kat ispod

Dio stanara zgrade tad je optužio gradske vlasti i državu zbog spore obnove, dok je dio priznao vlastitu krivicu jer se nisu mogli dogovoriti oko obnove, koja na tom objektu u tom trenutku nije počela.

Skela u Ilici 92, Zagreb

Da u obnovi ne treba promišljati samo o sigurnosti na samom gradilištu i mogućnosti urušavanja objekta, dokazuje i incident koji se dogodio 22. veljače prošle godine. Tada se u skelu, postavljenu na zgradu u Ilici 92, zabio vozač automobila. Brzom reakcijom policije koja je zatvorila promet i vatrogasaca koji su osigurali skelu, spriječena je opasnost od daljnjeg urušavanja skele, a moguće i dijelova zgrade.

Izdvojeni članak

[FOTO] Skela se urušila u centru Zagreba, policija i vatrogasci na terenu

Atelje u Medulićevoj 12, Zagreb

Od posljedica potresa, ali i radova na obližnjem gradilištu u kolovozu 2021. godine urušila se zgrada u Medulićevoj 12. Srećom, na samom gradilištu, ali ni u zgradi, koja je inače atelje kipara Ivana Kujundžića, u tom trenutku nije bilo nikoga.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Urušio se dio zgrade u samom centru Zagreba

– Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore. Jučer su bile velike dilatacije i mislio sam radnike obavijestiti. Prostorija je cijelo vrijeme djelovala napuknuto… to je dijelom i od potresa… Ipak treba čekati nalaz inspekcije da ona utvrdi je li bilo nekakvih propusta na gradilištu. Stradalo je nekoliko skulptura, to ćemo lako napraviti. Važno je da nitko nije stradao, poručio je tada Kujundžić.

Copy link
Powered by Social Snap