Pretraga

Iskorištena sva EU sredstva nakon petrinjskog potresa – ukupno 319 milijuna eura

A- A+

Iskorištena su sva raspoloživa sredstva Fonda solidarnosti EU za obnovu nakon petrinjskog potresa 2020. godine, ukupno 319 milijuna eura. Obnova će se nastaviti europskim sredstvima nove generacije, iz državnog proračuna i zajmova.

Obnova na Gornjem gradu1

Obnova na Gornjem gradu | foto: Ministarstvo graditeljstva

Iz Vlade RH izvještavaju kako je za obnovu nakon petrinjskog potresa dosad iskorišteno 321 od raspoloživih 319 milijuna eura, a za obnovu nakon zagrebačkog potresa 551 milijuna eura. Preostalo je potrošiti 132 milijuna eura u narednih 45 dana, što će se ovom dinamikom sigurno i ostvariti.

Potpredsjenik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić poručuje kako ispražnjeni Fond solidarnosti ne znači i kraj obnove.

– Nakon što se u cijelosti potroše raspoloživa sredstva Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 1,003 milijarde eura, obnova će se nastaviti financirati s milijardu i 200 milijuna eura iz Instrumenta EU iduće generacije, kao i sredstvima iz proračuna RH, te zajmovima, rekao je Bačić.

Izdvojeni članak

Obnova na Banovini: U Petrinji se grade škole ukupne površine gotovo 10 tisuća m2

Za zagrebački i petrinjski potres ukupno je ugovoreno 1.326 projekata, vrijednosti 3,3 milijardi eura, od čega iz Fonda solidarnosti 1,69 milijardi eura, iz NPOO-a 1,18 milijardi eura, a preostali iznos iz drugih izvora. Dosad je završeno ukupno 655 projekata, od toga 268 projekata za javne zgrade i 71 projekata infrastrukture dok je u fazi izvođenja radova trenutno 499 projekata, od toga 299 projekata obnove javnih zgrada i 200 projekta infrastrukture ukupne vrijednosti 2,55 milijardi eura.

Ukupna vrijednost potraživanih troškova iznosi 872,2 milijuna eura što čini 87% ukupne alokacije, a isplaćeno je 601,6 milijuna eura odnosno 60% ukupne alokacije.

Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa u tijeku su radovi obnove vrijednosti 2,62 milijarde eura od kojih se 2,55 milijarde financira iz Fonda solidarnosti, a 77,5 milijuna eura iz državnog proračuna za privatne zgrade i kuće. U radovima obnove trenutno je aktivno 1.515 gradilišta od toga 499 javnih zgrada i infrastrukture financiranih sredstvima Fonda solidarnosti i 1.016 gradilišta obnove privatnih zgrada i kuća financiranih sredstvima državnog proračuna.

U Petrinji je započela i katastarska izmjera građevinskih područja, doznajte ovdje koje područje točno obuhvaća.

Copy link
Powered by Social Snap