Pretraga

Počela katastarska izmjera građevinskih područja u Petrinji: Projekt vrijedan 5,15 milijuna eura

A- A+

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. započeo je svečanim otvorenjem radova u Petrinji na kojem je prisustvovao ministar Branko Bačić. Grad koji je najteže pogođen razornim potresom 2020. godine simbolično označava početak najvećeg katastarskog projekta u Republici Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige.

petrinja

Centar Petrinje, foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Područja koja su obuhvaćena Višegodišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja se odnose na 9 katastarskih općina: Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara, odnosno 28.204 katastarskih čestica, te 15.832 zgrade.

Izmjerom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području. Početak radova je označen otkrivanjem informativne ploče na raskrižju ulica Matije Gupca i Voćarske ulice u Petrinji. Ministar graditeljstva je rekao kako je započela katastarska izmjera Grada Petrinje vrijedna 5,15 milijuna eura kojom će se osigurati ažurni podaci o nekretninama i zemljištima kao preduvjet za nove investicije i gospodarske projekte s ciljem razvoja i revitalizacije ovog područja.

– Vlada Republike Hrvatske na ovom iznimno opsežnom programu radi već nekoliko godina, a pilot projekti u nekoliko katastarskih općina su pokazali iznimnu učinkovitost i izvrsne razvojne i gospodarske rezultate nakon katastarskih izmjera. Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija temelj za obnovu i razvoj imat će i u ovom projektu koji će označiti prekretnicu u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a time i za ubrzanje na području obnove cijelog područja, izjavio je Bačić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovaj transparent iz Petrinje nikoga neće ostaviti ravnodušnim: ‘Potrubi i zahvali za obnovu’

Na svečanom otvorenju radova u Petrinji bili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes, viša savjetnica specijalistica u Državnoj geodetskoj upravi Maja Pupačić, pročelnica područnog ureda za katastar Sisak Marina Pešun, te predstavnici tvrtki izvođača i nadzora: Geodetski zavod Split d.d., Zavod za fotogrametriju d.d. i Geoanda d.o.o.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta

Šustić je rekao kako je Državna geodetska uprava nositelj projekta Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja i kako su iznimno ponosni što Program započinje upravo u Petrinji. Naglasio je kako je na projektu angažiran velik broj stručnjaka iz brojnih državnih institucija, lokalnih samouprava i iz privatnog sektora.

– Svi su oni svjesni značaja kojeg ovaj projekt ima za Republiku Hrvatsku i upravo taj entuzijazam svih uključenih svjedoči o potrebi provođenja najveće katastarske izmjere na području Republike Hrvatske. Sve detalje projekta na nacionalnoj razini ćemo objaviti uskoro, a do tada želim puno uspjeha svima koji su uključeni u izmjeru na području Grada Petrinje i Sisačko-Moslavačke županije, rekao je Šustić.

Katastarska izmjera započinje i za područje ostalih dijelova Sisačko-moslavačke županije. Godišnjim programom obuhvaćena su i područja gradova Siska, Kutine i Gline te općine Topusko i to dijelovi 21 katastarske općine. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 10.379 hektara, koje obuhvaća 52.071 katastarskih čestica, te 25.225 zgrada.

Tu se nalaze i oni dijelovi katastarskih općina na području županije koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Izdvojeni članak

Obnova u Petrinji: Gradu bespovratno dodijeljeno oko 77 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti

9,5 milijuna eura za provedbu programa

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje županije osigurana su sredstava u ukupnom iznosu od 9.530.340,43 eura. Ukupna vrijednost ugovora za usluge katastarskih izmjera i usluge geodetskog nadzora za 18 katastarskih općina područja gradova Petrinje, Siska, Kutine i Gline te općine Topusko je 7.462.437,46 eura, dok je postupak nabave u tijeku za dijelove katastarskih općina Prekopa, Majske Poljane, Kihalac i Petrinja.

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. usvojio je Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine i ujedno je Vlada Republike Hrvatske 3. lipnja 2021. donijela Godišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu.

Cilj programa katastarskih izmjera građevinskih područja je osnivanje katastarskog operata katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera za nekretnine u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Gradonačelnica Petrinje o obnovi: ‘Utvrdili smo da nitko nije zadovoljan tempom obnove’

Prema podacima Ministarstva, površina građevinskih područja u Republici Hrvatskoj iznosi oko 550.000 ha što je 9,7 % od ukupne površine Republike Hrvatske, a na kojem se prema procjeni odvija više od 80% svih gospodarskih aktivnosti. Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. okvirno iznose 401.486.495,45 eura. Ona su dijelom osigurana na stavkama državnog proračuna, a većim dijelom Višegodišnji program financirat će se sredstvima iz EU fondova.

Započela obnova centra grada Petrinje

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić obišao je danas, u društvu ministrice Nine Obuljen Koržinek, župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka te gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes i centar grada Petrinje, gdje su započeli radovi na cjelovitoj obnovi pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara temeljem Programa cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline grada Petrinje koje je donijelo Ministarstvo kulture i medija.

Riječ je o prvim zgradama koje su ugovorene a nalaze se u samom centru Petrinje na Trgu dr. F. Tuđmana br. 1 i 5 i obje su teško stradale u potresu. Zgrada na Trg dr. F. Tuđmana 1 imala je razorna oštećenja i u 2021. te je uklonjena uz očuvanje dijela portala dok je zgrada na broju 5 djelomično uklonjena.

Obišli su potom i radove na cjelovitoj obnovi potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja te zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine, koje su također u centru Petrinje, a obnova se financira sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Copy link
Powered by Social Snap