Pretraga

Obnova na Banovini: U Petrinji se grade škole ukupne površine gotovo 10 tisuća m2

A- A+

U razornom petrinjskom potresu prije dvije godine oštećene su zgrade osnovne i srednje škole smještene u samom centru grada. Kreće se u obnovu postojećih zgrada, a grade se i nove škole na drugim lokacijama. U tijeku je i cjelovita obnova zgrade Doma zdravlja Petrinja – ispostava Glina.

Izgradnja Prve osnovne škole Petrinja

Izgradnja Prve osnovne škole Petrinja | foto: baustela.hr

Zgrada Prve osnovne škole u Petrinji, na adresi Ivana Gundulića 5, teško je oštećena prilikom potresa koji je prije dvije godine zatresao Banovinu. Nakon pregleda je označena nesigurna za daljnje korištenje. Na zgradi su provedene mjere stabilizacije prije obnove, a u tijeku je izrada projektno – tehničke dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade škole.

U samoj blizini oštećene zgrade škole, u tijeku je gradnja nove osnovne škole, s novom sportskom dvoranom, i to donacijom Vlade Republike Mađarske. Preciznije, škola se gradi na katastarskim česticama 2009, 2010 i 2015 k.o. Petrinja. Inače, osnivač škole je Sisačko-moslavačka županija, a vrijednost investicije je oko 25 milijuna eura, o čemu smo već pisali ovdje.

Prva osnovna škola Petrinja

Prva osnovna škola Petrinja | foto: baustela.hr

Izvođač radova na zgradi nove osnovne škole je Mega-Logistic Zrt.- podružnica Zagreb, uz ovlaštenog arhitekta Vidora Fabiana. Projektanti su tvrtka TSPC d.o.o. iz Zagreba i Luka Najev iz tvrtke Structor d.o.o. iz Šibenika. Nadzor potpisuje inženjer građevinarstva Ivo Smoljo iz tvrtke Zem Nadzor d.o.o. iz Zagreba.

Novoformirana parcela ima pristup na javnu površinu s dvije strane. Sa sjeverne strane preko Ulice Mije Srnaka i s istočne strane preko Ulice Stjepana Radića. Ukupna površina novoformirane parcele iznosi 9.789 m2.

Škola i dvorana ukupne površine 5.554.7 m2

Gradnja nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji započela je u lipnju 2022. godine. Trenutno su u tijeku radovi izolacije krova. Izvode se potporni i ogradni zidovi oko čestice i vanjske instalacije (vodovod, odvodnja). Također, izvode se i radovi na krovu dvorane, nasipavanje čestice kamenim materijalom, a za ovaj tjedan, iz Sisačko-moslavačke županije, najavili su i ugradnju stolarije.

Novoizgrađena škola imat će prizemlje i dva kata na kojima će biti smješteno 20 učionica, prostor knjižnice, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu se gradi i dvorana površine 1.509,8 m2. Sveukupna površina škole i dvorane iznosi 5.554,7 m2.

Konstrukcija samog objekta bit će izvedena kombinacijom armirano betonskih i zidanih zidova, debljine od 20 do 30 cm te mrežom armirano betonskih stupova i greda. Međukatne konstrukcije izvedene su kao armirano betonske konstrukcije. Krovna konstrukcija sportske dvorane izvodi se kao rešetkasti nosač od čelika.

Izgradnja Prve osnovne škole Petrinja

Izgradnja Prve osnovne škole Petrinja | foto: baustela.hr

Završetak gradnje krajem godine

Objekt se temelji na pilotima na kojima se izvode naglavne grede, preko kojih je izvedena temeljna ploča. Pregradni zidovi objekta izvode se kao suhi polumontažni sistem tipa knauf, s adekvatnom zvučnom i toplinskom izolacijom.

U svim prostorima objekta, osim u sportskoj dvorani, izvode se sistemi spuštenih stropova. U prostoru između međukatne konstrukcije i spuštenog stropa postavit će se sve potrebne instalacije, posebno sustavi klimatizacije i ventilacije. Završetak gradnje nove zgrade osnovne škole se očekuje krajem 2023. godine.

Na staroj zgradi Prve osnovne škole u Petrinji provest će se radovi cjelovite obnove. Objekt će po novom projektu nakon obnove postati prostor za Glazbenu školu Fran Lhotka, Odsjek u Petrinji, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja te prostor za udruge iz područja kulture.

Očekuje se da će projektna dokumentacija biti gotova ovog mjeseca. Nakon toga će biti raspisana javna nabava za izvođenje radova, a po odabiru izvođača krenuti i sama obnova zgrade.

Obnova zgrade Srednje škole Petrinja

Ovaj mjesec trebala bi biti gotova i izrada projektno-tehničke dokumentacije za obnovu zgrade Srednje škole Petrinja koja se nalazi odmah do zgrade Osnovne škole i koja je također oštećena tijekom potresa. Radi se o povijesno zaštićenoj zgradi koja će se obnavljati europskim sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Tvrtka Gavrilović donirala je 2021. godine na svojoj parceli postojeći građevinski objekt, koji će se, sredstvima iz zajma Svjetske banke, rekonstruirati za potrebe nove Srednje škole Petrinja. Nova škola tako bi bila u sjevernom dijelu grada, u krugu tvornice Gavrilović.

Srednja škola Petrinja

Srednja škola Petrinja | foto: baustela.hr

Uz rekonstrukciju školske zgrade predviđa se i izgradnja pristupne ceste, izgradnja sportske dvorane i skladišnog prostora. Nova škola imat će ukupno 4.300 m2, od toga će 1.900 m2 imati nova dvorana, a 2.400 m2 školski objekt s 26 učionica/praktikuma.

Pristup gradilištu bit će uspostavljen putem novoizgrađene pristupne ceste, sa sjeverozapadne strane građevinske čestice, iz Gajeve ulice. Izgradnja pristupne ceste je u tijeku.

Obnova Doma zdravlja Petrinja – ispostava Glina

Tijekom razornih potresa, otprije dvije godine, oštećena je i zgrada Doma zdravlja Petrinja – ispostava Glina. Kako bi Dom zdravlja bio smješten u siguran i čvrst objekt, Sisačko-moslavačka županija je adaptirala građevinu u neposrednoj blizini matične zgrade u kojoj sada djeluju četiri ambulante opće medicine i ginekološka ambulanta.

Trenutno je u tijeku cjelovita obnova zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini koja se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije. Izvođač radova je Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, nadzor vrše Piškur projekti d.o.o. iz Petrinje, a projektant je Dražen Leko iz tvrtke Alfa inženjering iz Slavonskog Broda.

Dom zdravlja Petrinja - ispostava Glina

Dom zdravlja Petrinja – ispostava Glina | foto: baustela.hr

Radovi obuhvaćaju izvođenje ojačanja temelja, nosivih zidova, greda i nadvoja, ojačanje oštećenih zidova, stupova i dijela stubišta, sanaciju stropnih i podnih konstrukcija. Također, radovi obuhvaćaju i sanaciju pukotina na zidovima, sanitarnih čvorova, izvođenje svih novih instalacija, vanjske ovojnice, zamjenu unutarnje stolarije te sve završne radove na estetskom uređenju zgrade.

Trenutno se na zgradi izvode završni radovi izrade novih nosivih zidova, a započeli su i radovi ojačanja svih zidova FRCM sustavom. Zgrada Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini izgrađena je oko 1977. godine. Površina joj je 2.555 m2 te ima prizemlje i dva kata. Drugi kat je nadograđen 1992. godine.

Copy link
Powered by Social Snap