Pretraga

Počinje izgradnja novog i modernog objekta Prve osnovne škole Petrinja koji financira Mađarska

A- A+

U srijedu, 1. lipnja 2022. godine, na gradilištu u Petrinji je svečano položen kamen temeljac nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji. Projekt u potpunosti vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija, a vrijednost radova iznosi 25 milijuna eura.

Svečanost polaganja kamena temeljca | foto: Sisačko-moslavačka županija

Nakon razornog potresa koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju krajem prosinca 2020. godine, jedna od najvećih donacija na području dotične županije je došla od strane države Mađarske koja je ponudila izgraditi novi objekt za I. osnovnu školu Petrinja.

Tako je u organizaciji Sisačko-moslavačke županije, u Petrinji održana svečanost polaganja  kamena temeljca  za izgradnju novog objekta Prve osnovne škole Petrinja čiju će izgradnju financirati Vlada Republike Mađarske. Povelju, na mađarskom i hrvatskom jeziku, kojom je zabilježen početak gradnje, u metalnom su valjku u temelj buduće školske zgrade zajedno spustili Miklós Soltész, državni tajnik za vjerske i etničke odnose u Ured predsjednika mađarske Vlade, Vesna Šerepac, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, László Lehel, predsjednik i direktor Mađarske ekumenske humanitarne organizacije i zamjenik župana Mihael Jurić.

Povelja | foto: Sisačko-moslavačka županija

Projekt u potpunosti vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija, a županija je osigurala lokaciju u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja građenja, te će po završetku izgradnje opremiti školu. Stručni nadzor, voditelj građenja i opremanje škole izvršit će se uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

U Petrinji čovjek prodao mobilnu kućicu koju je nakon potresa dobio na privremeno korištenje

Planirani rok radova su dvije godine, a nova moderna škola će se sastojati od prizemlja i dva kata. Uz samu školu će se izgraditi i sportska dvorana te igralište. Vrijednost radova je 25 milijuna eura.

Blagoslov temeljnog kamena predvodio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije.

Tom prilikom, Mađarski državni tajnik Soltész je istaknuo kako je pomoć koju  Mađarska pruža Hrvatskoj nakon potresa vrijedna više od 190 milijuna kuna te kako je važno pomagati onom tko se nalazi u nevolji.

Copy link
Powered by Social Snap