Pretraga

Obnova KBC-a Sestre milosrdnice: Svih šest zgrada bi trebalo biti obnovljeno do kraja 2024. godine

A- A+

U KBC-u Sestre milosrdnice u punom je jeku poslijepotresna obnova, iz temelja se obnavlja šest zgrada. Izvođači radova u KBC-u Sestre milosrdnice su turske tvrtke Akfen i Dost, a obnova bi trebala biti u potpunosti gotova do kraja iduće godine.

obnova kbc sestre milosrdnice

Obnova KBC-a Sestre milosrdnice | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Objekte u obnovi, uz ravnatelja Vagića i predstavnike medija, obišli su ministar zdravstva Vili Beroš te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. U cjelovitoj i konstrukcijskoj obnovi je Upravna zgrada KBC-a, zgrada Interne, Kliničkog zavoda za kemiju i endokrinologiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za kožne i spolne bolesti, te Klinike za kirurgiju. Plan je da Upravna zgrada bude cjelovito obnovljena za 12 mjeseci, a ostale zgrade do kraja iduće godine.

KBC Sestre milosrdnice na lokaciji je u Vinogradskoj od 1894., a dio zgrada oštećen je i u zagrebačkom i u petrinjskom potresu. Zahvaljujući pomoći Vlade i europskih fondova, provodi se rekonstrukcija oštećenih zgrada, a sredstva su namaknuta dijelom iz Fonda solidarnosti, dijelom iz NPOO-a i dijelom iz državnog proračuna, rekao je Vagić.

Povijesna protupotresna obnova

Unatoč radovima, istaknuo je, bolnica i dalje pruža zdravstvene usluge u opsegu koji je možda veći nego prije. Naglasio je da je u prva tri mjeseca ove godine, realizacije bolnice bila iznad limita, prvi put nakon početka koronakrize. Ministar Beroš rekao je da je u tijeku ‘povijesna protupotresna obnova’ koja je daleko kompleksnija od obične obnove.

Izdvojeni članak

Bliži se rok za korištenje EU sredstava za obnovu: Do sada iskorišteno 78%

– Ovo je veliki infrastrukturni zahvat, šest zgrada se iz temelja obnavlja. Projekt je ukupne vrijednosti 73 milijuna eura, od toga je iz Fonda solidarnosti 23 milijuna eura, rekao je Beroš te posebno istaknuo da je bolnica zadržala svoju funkciju te da kroz nju dnevno prođe oko 3.200 pacijenata.

U Vinogradskoj je omogućen cjelodnevni rad bolnice, u dvije smjene, a ministar je rekao kako bi to mogao biti model za rad drugih bolnica i rješavanje problema listi čekanja. Za cjelokupnu obnovu nakon potresa, rekao je Beroš, Vlada je osigurala milijardu i tri milijuna eura iz Fonda solidarnosti, milijardu i 200 milijuna eura iz NPOO-a, što će se dopuniti sredstvima iz državnog proračuna od oko milijardu eura.

Ugovoreno 1.325 projekata

Ministar Bačić je rekao da su ugovorili 1.325 projekata, ukupne vrijednosti 3 milijarde i 400 milijuna eura. Podsjetio je i na to da sredstva iz Fond solidarnosti moramo iskoristiti do kraja lipnja, i istaknuo da sa sigurnošću može tvrditi da će se do kraja lipnja iskoristiti sva sredstva. Fond solidarnosti, pojasnio je, isključivo je namijenjen za konstrukcijsku obnovu i obnovu nakon potresa zgrada javne namijene, javne komunalne i prometne infrastrukture.

– Sve što je započeto i oslonjeno na Fond solidarnosti bit će i dovršeno. Preostali dio konstrukcijske obnove financirat će se iz državnog proračuna, a cjelovita obnova financirat će se iz NPOO-a, rekao je Bačić.

Copy link
Powered by Social Snap