Pretraga

Uklonjen toranj sa zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta: Zahtjevne pripreme trajale tjedan dana

A- A+

Sa zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu skinut je toranj. Time je započela obnova ove zgrade koja je teško oštećena u potresu otprije tri godine. Radovi uklanjanja bili su zahtjevni jer je zgrada zaštićeno kulturno dobro.

Uklanjanje tornja sa zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Uklanjanje tornja sa zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta | Screenshot: HRT

Iako su ih pratili nepovoljni vremenski uvjeti, posao uklanjanja tornja izvođači su uspješno obavili. Tjedan dana su trajale zahtjevne pripreme za skidanje tornja jer su izvođači morali osigurati postojeću konstrukciju, a koja je pod konzervatorskom zaštitom. Glavni inženjer gradilišta, Tomislav Držanić je kazao kako će se restauracija tornja vršiti na gradilištu, prenosi HRT.

Uklanjanje tornja sa zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Uklanjanje tornja sa zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta | Sreenshot: HRT

Držanić je tom prilikom rekao i kako je cijeli projekt zamišljen da se skine toranj s postojećeg objekta i deponira na gradilištu. Također, na gradilištu će se i rekonstruirati. Na istom mjestu će se vršiti i konzervacija sljedećih četiri do pet mjeseci.

Izdvojeni članak

Obnova kulturnih ustanova u Zagrebu otežana: Premalo radnika, a teško se dolazi i do radnih dozvola

Podsjetimo kako su u tijeku radovi konstruktivne obnove na zagrebačkim gornjogradskim kulturnim ustanovama. Ministarstvo kulture financira obnovu tamošnjih 20-ak ustanova ukupne vrijednosti 61,3 milijuna eura, dok Grad Zagreb financira obnovu zgrada dviju škola.

Ministar graditeljstva Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, jučer su sa suradnicima bili u obilasku tih gradilišta. Istaknuto je kako brzinu obnove otežavaju arheološka nalazišta. Izvođači radova su tada kazali da je veliki problem nedostatak radne snage, i od ministra Bačića su tražili da poboljša mehanizam stjecanja radnih dozvola koji je sada kompliciran. Više o tome čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap