Pretraga

Obnova kulturnih ustanova u Zagrebu otežana: Premalo radnika, a teško se dolazi i do radnih dozvola

A- A+

U tijeku su radovi konstruktivne obnove na zagrebačkim gornjogradskim kulturnim ustanovama. Ministarstvo kulture financira obnovu 20-ak ustanova ukupne vrijednosti 61,3 milijuna eura. Brzinu obnove otežavaju arheološka nalazišta, a veliki je problem nedostatak radnika kao i komplicirano stjecanje radnih dozvola.

Obnova na Gornjem gradu1

Obnova na Gornjem gradu | foto: Ministarstvo graditeljstva

Ministar graditeljstva Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek su sa suradnicima obišli gradilišta gornjogradskih kulturnih ustanova na kojima su u tijeku radovi konstruktivne obnove i sanacije. Tom prilikom je ministar Bačić izjavio kako su se uvjerili da su radovi složeni i da traže dodatni angažman konzervatora, kao i da su oštećenja na objektima velika, vrijeme kratko, a očekivanja Vlade također velika.

Bačić je rekao kako su iznimno zadovoljni stanjem i kvalitetom radova i zahvalni svima koji sudjeluju na njoj. Izrazio je i nadu da će sve biti realizirano na vrijeme i po planovima. Dodao je i kako konstrukcijska obnova nije kraj već prolazna etapa do konačne obnove.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek kazala je da je zadovoljna dinamikom radova, a istaknula je i da se radi o zahtjevnim građevinama kulturne baštine na kojima se često pronalaze nova nalazišta i elementi baštine. Rekla je pritom kako to zahtjeva dodatni angažman konzervatora, ali se javljaju i novi strukturni problemi zbog progresivnih šteta na objektima.

Brzinu obnove otežavaju arheološka nalazišta

Obuljen Koržinek je dodala kako vjeruje da će se sve realizirati do 30. lipnja. Naglasila je da se obnovom nove lokacije Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Demetrovoj 18 i nove lokacije Hrvatskog povijesnog muzeja u parku Grič, rješavaju tridesetogodišnji problemi pronalaska adekvatnog prostora nacionalnim muzejskim institucijama.

Inače, Hrvatski povijesni muzej smješten je u nekadašnjoj zgradi Hidrometeorološkog zavoda. Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar kazala je da Muzej izlazi iz 175 godina dugog problema s prostorom. Istaknula je kako su si daljnje djelovanje osigurali s dvije lokacije na gornjem Gradu. Iznenađena je brojnim nalazima koji su se pojavljivali tijekom konstrukcijskih radova, te da će se sačuvati sve ono što vrijedi.

Izdvojeni članak

Srušila se skela s Palače kraj zgrade Sabora: Veći dio Gornjeg grada zatvoren za promet

Ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, Darko Rubčić, također je kazao da brzinu obnove otežavaju arheološka nalazišta u dvorištu zgrade. Umjesto predviđenih 300, realizirano je 1700 sati konzervatorsko-restauratorskih radova. Dodao je kako nisu bili svjesni koliko na ovom mjestu ima nalaza.

Rubčić je rekao kako se tijekom radova dolazilo do novih projektnih pozicija pa neke dijelove sada više nisu smjeli rušiti. Kazao je i kako će dobiti ‘divan prostor s prekrasnim oslicima’.

Izvođači: Problem je nedostatak radne snage

Izvođači radova istaknuli su problem nedostatka radne snage i komplicirane mehanizme stjecanja radnih dozvola. Zamolili su ministra Bačića da pomogne na njihovu rješavanju. Bačić je kazao da se takvi problemi javljaju i na drugim gradilištima i da ih svakodnevno rješavaju, te da će nastojati riješiti i te probleme.

Spomenimo i da se putem Ministarstva kulture i medija u Gradu Zagrebu financira i realizira 125 projekata u vrijednosti od 440,5 milijuna eura, od čega je 15 manjih projekata već završeno. Na Gornjem gradu je sada 20-ak gradilišta gdje je u tijeku obnova preko Ministarstva kulture i medija i dva gdje se obnavljaju zgrade preko Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

[FOTO] Bliži nam se treća obljetnica potresa u Zagrebu: Obnova tek počinje?

Dvadeset projekata na Gornjem gradu Ministarstvo kulture financira u vrijednosti 61,3 milijuna eura. Riječ je o obnovi crkava svetoga Marka i svete Katarine, kao i obnovi gornjogradskih palača.

Tako se obnavljaju palače Bobočaj-Gvozdanović u Visokoj ulici 8 i Pongratz u Visokoj 22. Obnavlja se i palača Drašković Državnog arhiva u Zagrebu na adresi Opatička 29, kao i palača s ‘Ilirskom dvoranom’, Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, u Opatičkoj 18.

Grad Zagreb financira obnovu škola

U obnovi je i palača Bogoštovlja i nastave, Hrvatskog instituta za povijest, u Opatičkoj 10; palača Škrlec-Balbi Staroslavenskog instituta u Demetrovoj 11. Obnavlja se palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch i palača Hidrometeorološkog zavoda, koje će zajedno činiti kompleks Hrvatskog povijesnog muzeja.

Također, obnavlja se i palača Amadeo, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, u Demetrovoj 1. Radovi su u tijeku i na kući Lovrenčić, Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, u Demetrovoj 18/Basaričekovoj 13.

Izdvojeni članak

Započela obnova Muzeja za umjetnost i obrt: Projekt vrijedan više od 60 milijuna kuna

Izrađuje se i projektna dokumentacija te se provode mjere zaštite Isusovačkog samostana Galerije ‘Klovićevi dvori’ na adresi Jezuitski trg 4, kao i njezine čuvaonice. Isto se provodi i za zgradu i muzejsku građu Atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici 8.

Ministarstvo kulture financira i realizira projekt izrade projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade Hrvatskog sabora, Banskih dvora i Stare gradske vijećnice. Grad Zagreb je nadležan za dvije škole koje se obnavljaju na Gornjem gradu.

Podsjetimo kako je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u rujnu prošle godine predviđao kako će do kraja ove godine biti obnovljene sve škole u Zagrebu. Tada je kazao kako ne misli pritom na sanaciju, već na škole koje su zaštićeno kulturno dobro, na modernizaciju opreme, energetsku obnovu i konstrukcijsko ojačanje. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap