Pretraga

Započela rekonstrukcija privatnih zgrada u središtu Zaprešića, slijedi energetska obnova

A- A+

Suvlasnici stambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma u Zaprešiću konačno su dočekali početak konstrukcijske obnove svojih nekretnina oštećenih u potresu. Prvo gradilište otvoreno je na kućnom broju 17, a u narednim mjesecima biti će aktivirano njih još pet.

zgrada Zaprešić

zgrada Zaprešić | Grad Zaprešić

Nakon dugotrajne procedure, papirologijom već iscrpljeni stanari stambenih zgrada u središtu Zaprešića sada mogu odahnuti. Stambene zgrade na Trgu žrtava fašizma oštećene u potresu ušle su proces obnove uz sufinanciranje.

Grad Zaprešić izvještava kako su sva očekivana sredstva pomoći Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje isplaćena na račune pričuva, te da GSKG kao upravitelj provodi natječaje za odabir izvođača radova. Za sada su radovi u tijeku na broju 17, a po provedenom natječaju izabran je izvođač radova za zgradu na broju 13. U narednim danima očekuje i se završetak natječaja za izvođače radova stambenih zgrada na kućnim brojevima 2, 3, 15 i 16.

Energetska obnova

Prema najavama, u lipnju će sva gradilišta rekonstrukcijske obnove na Trgu žrtava fašizma biti u potpunosti aktivna, a u planu je da nakon radova koje obnova obuhvaća zgrade budu i energetski obnovljene. Naime, iz GSKG-a ističu kako se sredinom 2023. godine očekuje raspisivanje natječaja za energetsku obnovu predmetnih objekata za što je u tijeku priprema dokumentacije. Energetska obnova uključiti će sanacije krovišta, zamjenu stolarije i postavljanja nove fasade.

Izdvojeni članak

U Zaprešiću građevinski radovi vrijedni gotovo 60 milijuna kuna: Pogledajte što se sve gradi

Početak radova rekonstrukcijske obnove na zgradama u privatnom vlasništvu od velikog je značaja za 93 zaprešićke obitelji koje su u vrijeme potresa koristile stan za koji je, nakon statičkog pregleda zgrade, utvrđeno da nije podoban za stanovanje.

Obnavljaju se i javne zgrade

Kada je riječ o obnovi nakon potresa u Zaprešiću, valja dodati i kako je na Trgu žrtava fašizma u procesu obnova zgrade javne namjene u kojoj su prije potresa bili smješteni sud, gruntovnica i katastar, u vrijednosti od 4,34 milijuna eura. Obnovu financira Zagrebačka županija koja je u istoj zgradi imala urede svoje ispostave.

U tijeku je i obnova zgrade zaprešićkog Pučkog otvorenog učilišta koja će obuhvatiti statičko pojačanje konstrukcije, rekonstrukciju svih instalacija i sanaciju vanjske ovojnice s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Završetak radova ovih rada planiran je za proljeće 2024. godine, a ukupna vrijednost rada iznosi gotovo 23 milijuna kuna.

 

Copy link
Powered by Social Snap