Pretraga

Trenutno stanje obnove: Ostvareni projekti vrijedni milijardu i 350 milijuna eura

A- A+

Nakon više od tri godine od potresa koji su 2020. godine pogodili Hrvatsku, obnova je krenula. Dva dana prije zaključenja roka za korištenje sredstava iz EU Fonda solidarnosti ostvareni su projekti vrijedni milijardu i 350 milijuna eura – 33 posto iznad odobrenih sredstava.

Glina

Glina | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar graditeljstva, Branko Bačić, je rekao da su posebno dobro realizirani projekti za petrinjski potres, gdje su u planiranom roku utrošili čak 50 posto više sredstava od alokacije. Istaknuo je da je slična situacija i u Sisku i u Glini i u Petrinji.

Dodao je kako je tijekom razgovora sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, te gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem i njegovom zamjenicom Brankom Bakšić, bilo više riječi upravo o obnovi na području Gline, odnosno o ostvarenju projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU, te obnovi privatnih kuća.

Nakon sastanka ministar Bačić obišao je glinsko kontejnersko naselja Mali dom u kojem je još 40-tak korisnika, te gradilište četiri višestambenih zgrada s ukupno 52 stana, koje su u završnoj fazi izgradnje.

Izdvojeni članak

Video: Nevjerojatna snimka iz Zagreba, radnici izvode radove na krovu bez sigurnosnog pojasa

Zakon o stambenom zbrinjavanju

Ministar Bačić je razgovarao sa stanovnicima, kojima je objasnio kako će do kraja kolovoza napustiti naselje, korištenjem jednog od 11 predviđenih programa stambenog zbrinjavanja. Upoznao ih je s raspravom o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju, koji je u srijedu bio na Vladi, a koji će omogućiti građanima koji ranije nisu bili u državnim stanovima, da, prije obnove njihovih kuća, koriste smještaj u državnim stanovima.

Bačić je istaknuo da će se i u Glini izgraditi naselje od 74 drvene kuće, koje će se koristiti za privremeno stambeno zbrinjavanje za korisnike kontejnera, a po obnovi njihovih kuća, koristit će se kao depadansa Doma umirovljenika. Izrazio je i uvjerenje kako će se planiranom dinamikom ostvariti i obnova privatnih obiteljskih kuća.

Od ukupno 11 kontejnerskih naselja na području Banovine četiri su potpuno iseljena, po dva u Petrinji i Sisku, a počelo je i iseljavanje naselja Sajmište u Petrinji. Od 297 kontejnera koliko ih je ukupno bilo u naseljima, oko 30 posto ih je ispražnjeno, a do kraja kolovoza predviđeno je da se svi isprazne.

Nedostatak građevinske operative

Ministar Bačić je rekao kako je i na sjednici Vlade naveo da je zbog poništenja javnih nabava zaustavio aktivnosti na više od 200 gradilišta. Nedostatak građevinske operative, koje ne mogu pratiti dinamiku javnih nabava, istaknuo je kao jedan od najvećih problema u sustavu obnove. Rekao je kako su na nekoliko sastanaka nastojali uvjeriti izvođače radova da je obnova od posebnog interesa za Hrvatsku.

Izdvojeni članak

Ipak smo uspjeli: Iskorištena su sva sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa

– Njihovo opravdanje je bilo kako su najveće građevinske hrvatske tvrtke bile uključene u projekte Fonda solidarnosti, koji je imao rok do kraja lipnja, pa nisu imali dovoljno kapaciteta da se javljaju na nabave koje se odnose na obnovu privatnih kuća. Već ovih dana neke od tih tvrtki javile su se na javne nabave za obnovu 28 privatnih kuća na području Markuševca, Čučerja i Sjevernog Maksimira, što nas ispunjava zadovoljstvom, rekao je Bačić.

Zaključio je kako projekata ima, sredstava ima, rješenja o obnovi ima, a što se tiče države i volje ima, pa treba očekivati kako će i izvođača biti. Zadovoljstvo pozitivnim pomacima u dinamici obnove izrazili su i župan Celjak i glinski gradonačelnik Janković. No napominju kako će puno zadovoljstvo biti tek kada se i posljednji stradalnik vrati u vlastitu obnovljenu kuću.

Copy link
Powered by Social Snap