Pretraga

Nakon više od godinu dana: Napokon se uklanja opasan dimnjak visok 25m u Zvonimirovoj

A- A+

Nakon potresa koji je prošle godine godine pogodio Zagreb, potrebna je obnova. Nažalost, iako je prošlo više od godinu dana, velik broj stvari još uvijek nije saniran, pa tako ni dimnjaci kojima prijeti urušavanje. Ovih dana će se napokon ukloniti dimnjak u Zvonimirovoj ulici, a taj će proces trajati deset dana.

foto: screenshot RTL.hr

Kako piše RTL, započeo je proces rušenja dimnjaka jedne zgrade u Zvonimirovoj ulici, koji je oštećen u potresu. Rušenje dimnjaka visokog 25 m će trajati nekoliko dana zato što će se rušiti komad po komad. Iako je dimnjak odvojen od same zgrade, i dalje je već više od godinu i pol prijetnja stanarima.

– Svaki novi potres je njega dodatno potresao i dodatno ga odvajao od zgrade. On nije bio ničim pričvršćen, nikakvim armiranim žicama nego samo naslonjen. Najvažnije je da nije nastala šteta, kako po ljude, tako i ona materijalna jer ovaj dimnjak je prijetio da će pasti na susjednu zgradu, objasnio je zamjenik predstavnika stanara Dražen Jelavić.

Za vrijeme uklanjanja dimnjaka, stanari radi svoje sigurnosti ne bi smjeli izlaziti u dvorište, na balkone i otvarati prozore. Ipak, zadovoljni su što će se dimnjak napokon ukloniti. Sam proces će toliko dugo trajati zato što radnici  većinu vremena provode u zraku – zato se moraju izmjenjivati i svakih pola sata uzimati pauze.

– Pretpostavka je ako sve ide po planu – desetak dana. Ovaj posao je jako zahtjevan, potrebna je puna priprema, organizacija, ali i ljude koji mogu izvršiti taj proces rada. Proces rada uklanjanja dimnjaka je stabilizacija i učvršćivanje samog dimnjaka kao što vidite. Nakon toga se pristupa ručnoj razgradnji dimnjaka. Naravno uz sve to potrebna je i mehanizacija uz pomoć koje se sve to izvršava, rekao je tehnički direktor građevinske tvrtke Emir Bosnić.

Izdvojeni članak

Započelo javno savjetovanje o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Osim što je stanarima (i svima okolo) prijetilo urušavanje dimnjaka, velik je problem i taj što je stanari cijelo ovo vrijeme nisu imali grijanje. Kako kotlovnica nije opcija zbog dimnjaka, preostaje jedino struja.

– Većina stanara u ovoj stambenoj zgradi je spojena na tu kotlovnicu i taj dimnjak i eto svi mi već drugu godinu nemamo grijanja i sumnjam da će se sve ovo brzo završiti, ta izgradnja novog jer će trebati dići kredit, a to sve danas ide jako sporo, požalio se Jelavić.

Nakon više od godinu dana: Napokon se uklanja opasan dimnjak visok 25m u Zvonimirovoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap