Pretraga

Održana sjednica Vlade o obnovi: Sredstva za petrinjski potres iskorištena, bit će i za zagrebački

A- A+

Vlada je zahvaljujući Fondu solidarnosti na raspolaganju za sanaciju šteta od potresa imala 1,3 milijardi eura, za zagrebački potres 684, a za petrinjski 319 milijuna eura, podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno na sjednici Vlade. Dodao je da je, prema uredbi o Fondu solidarnosti, rok za iskorištavanje sredstava 18 mjeseci, a sredstva za petrinjski potres iskorištena su i prije isteka tog roka.

Sjednica Vlade RH

Sjednica Vlade RH | foto: Vlada RH

Kada je riječ o zagrebačkom potresu, Plenković je podsjetio da smo imali dva potresa u kratkom razmaku koji su prouzročili progresivne štete, da se proces obnove provodio u okolnostima više kriza – tržišnih poremećaja, pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu i čitavog niza reperkusija na građevinski sektor. U dogovoru s EU Komisijom produljen je rok za iskorištavanje sredstava s 30. lipnja 2022. na 30. lipnja 2023. godine.

Plenković je naglasio da su s obzirom na takve okolnosti radili da se učini sve što se može u pogledu aktivnosti resora, županija i jedinica lokalne samouprave gdje se potres dogodio da se ta sredstva u potpunosti iskoriste. Rekao je i da će se to dogoditi. Naveo je kako je riječ o 1.330 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu, od toga su mnogi završeni, a mnogi u tijeku. Ukupan trošak izgradnje ili obnove je više od 3,3 milijarde eura.

– Mi ćemo, nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa, iskoristiti skoro 1,2 milijardi eura iz sredstava NPOO te ćemo iz drugih izvora, Državnog proračuna i odgovarajućih kreditnih zaduženja u godinama koje su pred nama, u potpunosti riješiti svu javnu infrastrukturu, sve projekte izgradnje i obnove pojedinih objekata, vrijednih nešto preko 3,3 milijardi eura, poručio je predsjednik Vlade.

Izdvojeni članak

Iznos obnove nakon potresa u Zagrebačkoj županiji bliži se vrijednosti izgradnju Pelješkog mosta

Izmijenjene odluke o raspodjeli bespovratnih sredstava

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila dvije odluke o raspodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa. Ministar graditeljstva Branko Bačić predstavio je način financiranja obnove Zagreba za što je predviđeno 683 milijuna eura, a obnova je predviđena u četiri operacije.

– Prva operacija, koja podrazumijeva vraćanje u ispravno stanje energetskih, vodnih, prometnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija i projekata, predviđala je izvorno 539 milijuna eura, pa onda ovom odlukom mi definiramo da ćemo do kraja lipnja i do kraja iskorištenja svih sredstava po Zagrebačkom potresu ukupno utrošiti 382 milijuna eura, odnosno 157 milijuna eura manje u odnosu na izvornu lokaciju, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na privremeni smještaj i službe spašavanja, kazavši da će se za to utrošiti 6 milijuna eura manje od planiranih 21 milijun eura i da će tako konačna alokacija o drugoj operaciji iznositi 15 milijuna eura.

– Treća operacija koja se odnosi na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine povećava se za 125 milijuna, odnosno s predviđenih 122 milijuna eura na 247 milijuna eura. I četvrta operacija koja podrazumijeva čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 38 milijuna eura jer je izvorno bila predviđena na 1 milijun eura, predstavio je Bačić.

Izdvojeni članak

Potrošena sva sredstva za obnovu nakon petrinjskog potresa: 319 milijuna eura u 18 mjeseci

Izmjene i u slučaju petrinjskog potresa

I u slučaju petrinjskog potresa predložena je izmjena Vladine odluke. Bačić je pojasnio kako se tako opet prva operacija smanjuje za 44 milijuna i iznosi 139 milijuna eura. Bačić je rekao kako se druga operacija, koja obuhvaća privremeni smještaj i službe spašavanja, povećava za 29 milijuna eura i iznosi 68 milijuna eura.

– Treća operacija odnosi se na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine, povećava se za 5 milijuna eura i iznosi 78 milijuna eura. Četvrta operacija u petrinjskom potresu koja predviđa čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 10 milijuna eura i iznosi 34 milijuna eura, poručio je ministar Bačić.

Copy link
Powered by Social Snap