Pretraga

Povećana novčana pomoć za radove hitne sanacije potresom oštećenih građevina

A- A+

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku kojom se novčana pomoć za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka, stubišta i dizala sa dosadašnjih 12.000 kuna povećava na 16.000 kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade, odnosno na 25.000 kuna po obiteljskoj kući ukoliko nema više posebnih dijelova.

centar_potres16

Razrušeno pročelje na početku Ilice; David Mandić | baustela.hr

Nakon što je Grad Zagreb 22. ožujka 2020. godine pogodio razorni potres i prouzrokovao štetu na preko 25.000 zgrada, Grad Petrinju i njegovu okolicu, 28. i 29. prosinca 2020. godine pogodili su novi razorni potresi od kojih je magnituda najjačeg iznosila 6.2 prema Richteru.  Veliki broj obiteljskih kuća, stambeno-poslovnih zgrada, višestambenih zgrada i poslovnih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije potpuno je uništen ili znatno oštećen u toj mjeri da ti objekti više nisu sigurni za stanovanje, a potres je uzrokovao i dodatne štete na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije te Karlovačke županije.

Sanacijski radovi koji su na pojedinim zgradama i kućama bili hitno potrebni, pokrenuti su neposredno nakon potresa i još uvijek traju, dok su na brojnim objektima i dovršeni.

Izdvojeni članak

Zaboravite na prikupljanje dokumentacije: Uvodi se digitalna prijava e-Obnova

Vlada Republike Hrvatske u tom je segmentu osigurala dovoljno sredstava u Državnom proračunu kako bi se promptno pristupilo sanaciji dimnjaka i krovišta, popravcima zabatnih zidova i dizala, te postavljanju nužne privremene zaštite zgrada od mogućih vanjskih utjecaja, kao i uklanjanju ili pridržavanju opasnih dijelova koji su prijetnja postojećim stanarima, ali i usputnim prolaznicima. Za te je radove građanima do sad isplaćeno preko 49,1 milijuna kuna u pogledu novčane pomoći od 12.000 kuna po svakoj samostalnoj jedinici u oštećenoj zgradi.

Odlukom Vlade određeno je da, novčana pomoć za takve radove, može iznositi maksimalno 16.000 kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade, odnosno 25.000 kuna po obiteljskoj kući ukoliko nema više posebnih dijelova.

Sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su na pozicijama Fonda za obnovu a isplaćuju se temeljem odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pravo na povrat novca utrošenog na hitnu sanaciju

Odgovarajući zahtjev možete predati ako ste novac utrošili za:

 • nužnu privremenu zaštitu zgrade od atmosferilija i uklanjanje ili učvršćenje opasnih dijelova zgrade
 • popravak ili zamjenu dimnjaka
 • popravak ili zamjenu zabatnog zida
 • popravak dizala
 • popravak stubišta.

Što treba poduzeti?

Da bi se ostvarilo pravo na novčanu pomoć za izvedene radove, treba:

 • angažirati ovlaštenog inženjera koji će načiniti elaborat popravka
 • angažirati izvođača radova
 • angažirati ovlaštenoga građevinskog inženjera – a u slučaju zamjene atmosferskog bojlera kondenzacijskim i popravka plinskih instalacija također ovlaštenog inženjera strojarstva – koji će obaviti stručni nadzor i sastaviti izvješće o svim izvedenim radovima za koje je propisana izrada elaborata, kao što je npr. popravak oštećenog dimnjaka, zabatnog zida i sl
 • sačuvati originalne račune za obavljene usluge i radove te svu pripadajuću dokumentaciju.

Zahtjev može predati

 • vlasnik ili suvlasnik poslovne zgrade ili obiteljske kuće
 • upravitelj višestambene odnosno stambeno-poslovne zgrade ili predstavnik njezinih suvlasnika.

Zahtjev se predaje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na OBRASCU 5:

 • Osobno u pisarnici u Zagrebu, Ul. Republike Austrije 20
 • poštom na adresu Ministarstva
 • u izmještenim uredima:  Sisak: Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1; Petrinja: Trg Matice hrvatske 18; Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2; Hrvatska Kostajnica: Ulica Vladimira Nazora 17; Lekenik: Zagrebačka ulica 77A
 • pomoću aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani.

Rok za predaju zahtjeva je 31. prosinca 2021. godine.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda centar Zagreba dok se čeka obnova

Zaprimaju se i prijave za financiranje najamnine za zamjenski stan

Ministarstvo je u petak, 12. ožujka 2021. godine, objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Javni poziv kao i obrasci za prijavu dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: http://mgipu.gov.hr/default.aspx?id=11626

Nakon zagrebačkog potres, svima koji su u hitnim uvjetima zbrinuti u studentskim domovima, kod rodbine ili kod prijatelja ponuđeno je i dugoročnije rješenje i bolji uvjeti stanovanja, što je obuhvatilo 747 građana.

Nakon potresa u Petrinji, koji je uzrokovao nova oštećenja i na širem zagrebačkom području, do 1. ožujka 2022. produljeno je sufinanciranje privremenog smještaja svima koji se i dalje ne mogu vratiti u svoje domove, za što je dosad isplaćeno 7,6 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap