Pretraga

Stotinjak godina stara zagrebačka bolnica u prvoj velikoj obnovi: 50 milijuna eura vrijedni radovi gotovi do kraja godine

A- A+

Obnova zgrade Kliničke bolnice Merkur, stare stotinjak godina, u punom je zamahu. Obišli su je ministar graditeljstva Branko Bačić i ministar zdravstva Vili Beroš. Dinamikom obnove su zadovoljni, a završetak radova na najvećoj zgradi u Merkuru očekuju u roku – do kraja godine.

KB Merkur obnova

KB Merkur obnova | foto: Ministarstvo graditeljstva

Ministri Bačić i Beroš obišli su obnovu zgrade Kliničke bolnice Merkur koja je oštećena u potresu. U bolnici se istovremeno s građevinskim radovima i dalje obavljaju najsloženiji medicinski zahvati. Beroš je kazao kako je dinamika obnove zadovoljavajuća. Dodao je kako je Vlada nakon više desetljeća neobnavljanja iskoristila sve mogućnosti za obnovu zdravstvene infrastrukture u Zagrebu.

Zgrada KB Merkur stara je stotinjak godina i među prvim je bolnicama krenula s velikom infrastrukturnom obnovom nakon zagrebačkog potresa, koji ju je poprilično oštetio. Ravnatelj bolnice, Mario Starešinić istaknuo je kako je to ujedno prva ozbiljna građevinska investicija u zgradu, za koju je prva inicijativa za gradnju krenula još 1924. godine.

Izdvojeni članak

Počinje obnova zagrebačkih bolnica: Donosimo važne informacije gdje ćete obaviti preglede

Vrijednost obnove je 52,4 milijuna eura

Ukupna vrijednost obnove KB Merkur iznosi 52,4 milijuna eura, od toga je iz Fonda solidarnosti izdvojeno 14,8 milijuna eura, a iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 37,6 milijuna eura. Za Sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac, koja se nalazi u sklopu KB Merkur, predviđena je manja alokacija od 5,6 milijuna eura.

Ministar Beroš je objasnio kako su sredstva osigurana europskim financiranjem, a ono što ne bude dostatno pokrit će se iz državnog proračuna. Posebno je istaknuo da se broj stacionarnih kreveta u KB Merkur tijekom obnove neće smanjivati. Promjene su moguće u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i dnevnoj bolnici.

U rujnu prošle godine djelatnost ginekologije je premještena u KBC Sestre milosrdnice, a u listopadu hemodijaliza u KB Dubravu. Ostale djelatnosti su i dalje u Merkuru.

Izdvojeni članak

Obnova kulturnih ustanova u Zagrebu otežana: Premalo radnika, a teško se dolazi i do radnih dozvola

Obišli su i Kliniku ‘Dr. Fran Mihaljević’

Također, Beroš ne smatra da se kasni s obnovom bolnica. Istaknuo je zahtjevan administrativni proces za povlačenje europskih sredstava, ali i to što se procjena štete odvijala u trenutku dok je bila proglašena pandemija. Pritom je kazao kako očekuju da će obnova najveće zgrade u Merkuru biti gotova do kraja godine, u skladu s rokovima.

S navedenim se složio i ministar graditeljstva Bačić. On je procijenio kako je obnova u velikom zamahu i pritom je rekao da se radi na projektima koji su važni za javnu infrastrukturu, javne zgrade i bolnice. Podsjetio je da će nastojati do lipnja utrošiti svih 1,03 milijarde eura iz europskog fonda za zagrebački i petrinjski potres. Istaknuo je kako se u ovom trenutku realizira 350 projekata.

Ministri Bačić i Beroš obišli su i radove obnove na Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. Riječ je o cjelovitoj obnovi centralne zgrade klinike, upravne zgrade i obnovi pomoćnih zgrada klinike. Ukupna vrijednost radova obnove iznosi 4,7 milijuna eura te će biti sufinancirani sredstvima Fonda solidarnosti EU.

KB Merkur obnova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap