Pretraga

Traže se izvođači za obnovu 200 zgrada u centru Zagreba, u međuvremenu se grade 34 zamjenska objekta

A- A+

Obnova u potresu oštećenih privatnih objekata u Zagrebu ide sporo, to je svima jasno. No odgovorni tvrde da bi se to trebalo uskoro promijeniti. Trenutno se traže izvođači za obnovu 200 zgrada samo na području centra glavnog grada, dok je u izgradnji 34 zamjenskih obiteljskih kuća. Obnovu koči nedostatak građevinskih radnika i veći troškovi u odnosu na područje sisačkog potresa.

Oštećen krov u centru Zagreba | foto: Facebook grupa Potres u Zagrebu - Svi mi u centru

Oštećen krov u centru Zagreba | foto: Facebook grupa Potres u Zagrebu – Svi mi u centru

Na području zagrebačkog potresa trenutno se grade 34 zamjenske obiteljske kuće koje bi trebale biti završene u idućih nekoliko mjeseci. U tijeku su i postupci nabave radova za ukupno 1.155 lokacija, od čega njih 200 otpada na višestambene zgrade u centru Zagreba, izvještava Ministarstvo ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

– U ovom trenutku gradi se šest obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorsko županije, a krenuli su radovi u Maksimiru, Markuševcu i Čučerju gdje je ugovoreno još 28 kuća. Ja se nadam da ćemo u idućih nekoliko mjeseci ove kuće dovršiti, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Branko Bačić uz dodatak kako obnova na području zagrebačkog potresa napreduje sporije od one na području Banovine kada je u pitanju izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća zbog velike razlika u troškovima gradnje na područjima dvaju potresa.

Izdvojeni članak

Raspisano 1.100 natječaja za gradilišta na obnovi, može li građevinska operativa taj posao pokriti?

– Za svaku lokaciju, za svaku izgradnju zamjenskih kuća na području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, radi se poseban projekt. S obzirom na stanje zemljišta, tla na kojemu se ti objekti rade, radovi pod zemljom često su skuplji i zahtjevniji nego sama izgradnja kuća. Te su kuće iznimno skupe, zato jesmo sporiji, što nije opravdanje, rekao je potpredsjednik Vlade.

Osim spomenutih 34 kuće, na području zagrebačkog potresa potrebno je još izgraditi oko 50 kuća, a na području Sisačko-moslavačke županije još tristotinjak, kazao je Bačić.

Istaknuo je i kako je Ministarstvo graditeljstva je u rujnu izdalo oko 300 rješenja za konstrukcijsku obnovu ili izgradnju zamjenskih kuća. Tim mjesečnim tempom obnova bi trebala završiti za 12 do 18 mjeseci. No, upitno je hoće li se to dogoditi s obzirom na nedostatku radnika u građevini.

-Više puta smo imali situaciju da nam se nitko nije javio na javnu nabavu za izvođača radova, zbog čega ne postižemo onu dinamiku koju bi htjeli postići. Konstantno nam nedostaje radnika, svaki treći zaposleni u hrvatskoj građevini je stranac. Uz to, građevinska operativa je iznimno zaposlena na brojnima drugim projektima koji se financiraju iz EU fondova, projektima ulaganja u školstvo i zdravstvo, ali velikim dijelom i na privatnoj stanogradnji, kaže Bačić.

Doznajte ovdje detalje obnove zgarebačke katedrale.

Copy link
Powered by Social Snap