Pretraga

Raspisano 1.100 natječaja za gradilišta na obnovi, može li građevinska operativa taj posao pokriti?

A- A+

Najavljen jesenski ciklus potrage za izvođačima radova na obnovi domova s područja pogođenih potresom u punom je jeku. Trenutno se provodi 1.100 javnih nabava za aktivaciju gradilišta koja bi trebale raseljenim obiteljima vratiti krov nad glavom. Iako ova informacija koja stiže iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zvuči optimistično, mnogi se legitimno pitaju hoće li i koliko će natječaja uopće rezultirati građevinskih radovima s obzirom na to da su javne nabave za obnovu na koje ne pristižu ponude postale uobičajena pojava.

gradilište

Gradilište, ilustracija | foto: Unsplash

Raspisana je javna nabava za oko 1.100 novih gradilišta čime će se dodatno ubrzati obnova, poručio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. No, s obzirom na nedostatnost kapaciteta građevinske aktive zbog koje su brojni natječaji za obnovu od početka godine poništeni, vlasnici nekretnina s rješenjem za obnovu u rukama skeptični su hoće li ovaj potez uistinu značiti otvaranje gradilišta na njihovim adresama.

Svjesni su toga i u Ministarstvu iz kojega su uz najavu natječaja apelirali na građevinare da se uključe u proces obnove.

– Koristim priliku da pozovem sve hrvatske građevinare da se jave i uključe u obnovu, jer nam je cilj što brža obnova objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Iseljavanjem korisnika kontejnerskih naselja dio tih prostora bi se mogao iskoristiti za postavljanje visokoenergetskih mobilnih drvenih kućica čija je nabavka i montaža već u tijeku, rekao je Bačić krajem kolovoza prilikom obilaska petrinjskih gradilišta.

Izdvojeni članak

Završen samoborski drveni most preko Gradne, konzervatorska obnova vrijedna 200.000 eura

No, ministar Bačić izrazio je ovoga tjedna i zadovoljstvo time što se plan i program obnove koji su zacrtani još u veljači ‘u najvećoj mjeri ispunjava’. Naglasio je da je na području Petrinje trenutno oko 350 gradilišta obiteljskih kuća i zgrada javne namjene. Najavio je da će do kraja listopada dovršiti izgradnju osam višestambenih zgrada s dvjestotinjak stanova u Petrinji te četiri zgrade u Glini. U Petrinji se dovršava i izgradnja 57 drvenih kuća koje će, istaknuo je, predstavljati u budućnosti proširenje kapaciteta doma umirovljenika.

Početkom rujna iseljeno je kontejnersko naselje ‘Mali dom’, pogledajte ovdje plan zbrinjavanja bivših stanara kontejnera.

Copy link
Powered by Social Snap