Pretraga

Glina: Iseljeno kontejnersko naselje ‘Mali dom’, 74 drvene kuće pod krovom

A- A+

Posljednja osoba iselila je iz kontejnerskog naselja ‘Mali dom’ u Glini, ‘limenke’ su u demontaži, a sve 74 drvene kuće koje se grade za korisnike kontejnera stavljene su pod krov. Također, u tijeku je uređenje i naselja s 57 kuća u Petrinji, koje će biti useljene do kraja listopada, a tridesetak će ih se graditi u Sisku. Uskoro bi svi stanovnici kontejnerskih naselja trebali imati čvrst krov na glavom.

Kontejnersko naselje Glina | foto: Screenshot Ljudi za ljude

Ovaj su tjedan dva važna događaja obilježila živote stradalnika od potresa u Glini – odvoženje posljednjih kontejnera iz glinskog kontejnerskog naselja ‘Mali dom‘, te stavljanja pod krov posljednje od 74 drvenih montažnih kuća novog naselja. U novom naselju je petnaestak kuća već potpuno namješteno, u svima su završene instalacije i predstoji prikapčanje na infrastrukturu, zatim uređenje okoliša i asfaltiranje prometnica.

Iseljeno 9 do 11 kontejnerskih naselja

Potpredsjednik Vlade i ministar, Branko Bačić rekao je kako upravo novo naselje visokoenergetskih kuća u Glini svjedoči o velikom opsegu obnove na području Banovine, a posebno javnih zgrada na području grada Siska.

– Ovdje se grade i još tri višestambene zgrade koje se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ove će zgrade ponajprije služiti za privremeni smještaj, a kasnije će se njima proširiti kapaciteti domova za starije osobe, rekao je Bačić dodavši kako je do danas iseljeno 9 od 11 kontejnerskih naselja.

U Sisku je ostao još jedan broj korisnika u modularnim zgradama sastavljenih od kontejnera, koje su prikladnije za smještaj od kontejnera pa, ističe se, ne predstavljaju problem. U Glini je pak završeno 14 zamjenskih kuća, a tridesetak ih je u izgradnji, a počela je i konstrukcijska obnova privatnih kuća.

Izdvojeni članak

Uređeni i useljeni stanovi u Glini za stanare kontejnerskih naselja

Model samoobnove odlično prihvaćen

– Vrlo dobro je prihvaćen i naš model samoobnove, pa je već otvoreno oko 200 računa na koje je uplaćeno oko 15 milijuna eura, kako bi građani sami obnavljali svoje kuće. Taj model je sada u nastavku i svakodnevno se otvaraju novi računi s jasnijim, jednostavnijim i za građane prihvatljivijim modelom financiranja, kaže Bačić.

Sisačko-moslavačka je županija dosad u državne stanove uselila 32 obitelji. Osim naselja sa 74 kuće u Glini, u tijeku je uređenje i naselja s 57 kuća u Petrinji, koje će biti useljene do kraja listopada, a tridesetak će ih se graditi u Sisku.

Najavljeno je raspisivanje 975 natječaja za obnovu stambenih kvadrata stradalih u potresu, detalje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap