Pretraga

Raspisuje se 975 natječaja za obnovu stambenih kvadrata, strahuje se od nedostatka radnika

A- A+

Najavljeno je raspisivanje 975 natječaja javne nabave u jesenskom roku za obnovu stambenih prostora na svim područjima pogođenim potresom 2020. godine. S obzirom na nedostatnost kapaciteta građevinske aktive zbog koje su brojni natječaji za obnovu od početka godine poništeni, vlasnici nekretnina s rješenjem za obnovu u rukama skeptični su hoće li ovaj potez uistinu značiti otvaranje gradilišta na njihovim adresama. Iz Vlade apeliraju na građevinare da se uključe u proces obnove.

Ilustracija, foto: Unsplash; Romain Dancre

Do kraja kolovoza očekuje se da će svi korisnici kontejnerskih naselja u Petrinji biti iseljeni u prikladnije i komfornije, zamjenske stambene prostore. Paralelno, iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine stiže najava raspisivanja 975 natječaja javne nabave za obnovu stambenih prostora koji bi ove ljude trebali vratiti u njihove domove.

S obzirom na to da su mnogi od njih do sada više puta svjedočili nemogućnosti otvaranja gradilišta na njihovim adresama zbog propalih natječaja na koje se nitko nije javio, opravdano strahuju od ponavljanja scenarija. Situacije su svjesni i u Vladi, pa je stoga ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, pozvao domaće građevinske tvrtke da se uključe u proces obnove.

Izdvojeni članak

Ministar nezadovoljan brojem radnika na obnovi: Angažirano tek 200 građevinskih tvrtki

– Koristim priliku da pozovem sve hrvatske građevinare da se jave i uključe u obnovu, jer nam je cilj što brža obnova objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Iseljavanjem korisnika kontejnerskih naselja dio tih prostora bi se mogao iskoristiti za postavljanje visokoenergetskih mobilnih drvenih kućica čija je nabavka i montaža već u tijeku, rekao je Bačić prilikom obilaska petrinjskih gradilišta.

Iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine apeliraju i na preostale korisnike stotinjak kontejnera da se ne ustručavaju ući u obnovljene stanove, koje će koristiti do završetka obnove njihovih stambenih prostora. Posebno zbog činjenice da je jedan od 11 modela stambenog zbrinjavanja stradalnika i smještaj u kvalitetne višestambene zgrade kojih je u Petrinji pred završetkom osam, te u kojima se nalazi 125 stanova.

Na lokacijama kontejnerski naselja najavljena je gradanja visokoenergetskih montažnih kuća, doznajte više o projektu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap