Pretraga

Završava se 180 stanova na Baniji, na lokacijama kontejnera grade se visokoenergetske montažne kuće

A- A+

Prvih 12 zgrada, od ukupno 26 koliko ih se gradi u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa, bit će završeno u listopadu. U njih će se useliti obitelji koje su trenutno u kontejnerskim naseljima.

gradilište obnova

gradilište obnova | foto: Ministrastvo prostornog uređenja

Nakon ljetne stanke, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine obavilo je pregled radova na obnovi, te je zaključeno kako će prvih 12 od 26 stambenih zgrada biti useljivo do kraja listopada. Riječ je o 8 zgrada u Petrinji i 4 u Glini koje ukupno sadrže 180 stambenih jedinica.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je dijelu građana koji su smješteni u kontejneru nedavno najavljeno da će biti smješteno u toplice, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Branko Bačić, pojasnio je da nisu svi građani u kontejneru ostvarili pravo na obnovu, ali i da će oni biti stambeno zbrinuti.

Izdvojeni članak

Uređeni i useljeni stanovi u Glini za stanare kontejnerskih naselja

– Svim sugrađanima u kontejnerima želimo poručiti da će biti zbrinuti. Kao što smo rekli, u kvalitetnim smještajnim jedinicama. Oni koji nemaju pravo na obnovu, bit će smješteni u visokoenergetskim montažnim kućama, koje će se pak nalaziti na lokacijama sadašnjih kontejnerskih naselja. No, prethodno je potrebno isprazniti kontejnerska naselja, na čije će lokacije biti montirane visokoenergetske kuće, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je Bačić.

U izvješću o statusu obnove istaknuto je i kako su od početka obnove na područjima pogođenim zagrebačkim i petrinjskim potresom obnovljena 10.393 objekta, u što je uključeno i 177 infrastrukturnih objekata, dok je u ostalim slučajevima riječ o kućama i zgradama. U model samoobnove dosad je uključeno 180 građana i prije same obnove isplaćeno im je 13,5 milijuna eura.

Za ljetnih mjeseci građani iz kontejnerskih naselja smješteni su u državnim nekretninama, pogledjate ovdje pod kojim uvjetima je ovaj mjera osigurana, a u nastavku pogledajte našu priču iz Gline s početka godine.

Copy link
Powered by Social Snap