Pretraga

Građanima u kontejnerima ljetni smještaj u državnim nekretninama

A- A+

U Hrvatskom saboru održana je rasprava o ​Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Na ovaj način trebalo bi biti omogućiti da se tijekom ljeta zbrinu građani koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće u adekvatan smještaj.

Kontejnersko naselje Glina | foto: Screenshot Ljudi za ljude

Prijedlog zakona zastupnicima je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar, Branko Bačić koji je istaknuo kako se izmjenama zakona omogućava premještaj građana iz kontejnerskog smještaja u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Također, predstavljenim izmjenama proširuje se i krug korisnika koji mogu ostvariti pravo na darovanje stambene jedinice u državnom vlasništvu na hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalog, nestalog ili umrlog hrvatskog branitelja. Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj. Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji – do sada je bio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine.

Izdvojeni članak

Doznajemo: Ako obnova ne bude gotova na vrijeme, premijer obećao preseliti se u kontejner

Također, u poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo nad zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju. Oni neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Napomenuto je kako je cilj ovoga zakonodavnog okvira ubrzati postojeće postupke stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima poticanjem povratka, ostanka i naseljavanja mjerama stambenog zbrinjavanja. Brži postupci trebali bi pak doprinijeti pozitivnim gospodarskim i demografskim s posljedicom revitalizacije potpomognutih područja Republike Hrvatske.

Kontejnerska naselja trebala bi u svakom slučaju biti uskoro ispražnjena trajno, kako ta priča napreduje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap