Pretraga

Državne nekretnine uređuju stanove za stradale u potresu: Na raspolaganju je ukupno 134 stanova

A- A+

Nedavno su započele primopredaje stanova u vlasništvu Republike Hrvatske koje su Državne nekretnine uredile i opremile za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom. Na raspolaganju je ukupno 134 stanova koje je moguće urediti sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Kontejnersko naselje Glina

Kontejnersko naselje Glina | foto: baustela.hr

Direktorica Državnih nekretnina Mirela Habijanec gostovala je u emisiji ‘Obnavljamo Zagreb zajedno’ na Radiju Sljeme, gdje je govorila o uključenosti tvrtke Državne nekretnine u postupke obnove u skladu s novim Zakonom o obnovi i Programom zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica.

Habijanec je pozvala zvala stradalnike potresa na podnošenje zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje resornom Ministarstvu. Kako izgledaju stanovi čiji ključevi su već predani privremeni stanarima možete pogledati ovdje.

Vrlo zahtjevan posao

– Prionuli smo na vrlo zahtjevan posao uređenja praznih stanova u vlasništvu Republike Hrvatske nakon što je donesen novi Zakon o obnovi u veljači ove godine po kojem su i Državne nekretnine kao trgovačko društvo od posebnog interesa za RH mogle sudjelovati u postupku obnove i urediti prazne stanove kojima upravljamo u svom portfelju, da dobiju novu svrhu i da se u njih smjeste stradalnici od potresa, rekla je Habijanec.

Izdvojeni članak

Foto: Počela primopredaja stanova za stradale u potresu, pogledajte gdje će biti smješteni

Ukupno su detektirana 134 stana koja je moguće urediti u roku u županijama pogođenim potresima, s obzirom na to da su sredstva za uređenje i opremanje stanova osigurana iz Fonda solidarnosti EU te moraju biti potrošena do 30. lipnja 2023. Do sada je uređeno i u potpunosti opremljeno 13 stanova te je na području grada Zagreba useljeno 8 obitelji.

Ukupno će za stradalnike potresa u gradu Zagrebu biti uređeno 109 stanova, a u skladu s odlukom Vlade RH, građani koji iskoriste ovu mjeru pomoći smještaja u državnom stanu oslobođeni su obveze plaćanja najamnine za čitavo vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja, odnosno do obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina.

Sufinanciranje režija

Državne nekretnine u ovom trenutku privode kraju građevinsko-obrtničke radove i namještanje za još 19 stanova u Zagrebu te će isti uskoro biti spremni za prijem novih privremenih korisnika. Korisnicima mobilnih stambenih jedinica (kontejneri i kontejnerska naselja) za vrijeme privremenog stambenog zbrinjavanja sufinancirat će se troškovi režija za stanovanje.

Zahtjev za privremeno stambeno zbrinjavanje podnosi se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb, a prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju osobe koji su korisnici mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) i osobe čiji objekti ulaze u obnovu.

Copy link
Powered by Social Snap