Pretraga

Doznajemo: Ako obnova ne bude gotova na vrijeme, premijer obećao preseliti se u kontejner

A- A+

Obnova nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu prije tri godine i dalje nije dovršena. Velik broj ljudi još uvijek je smješten u kontejnerima, a skele po našem glavnom gradu se tek sada počinju postavljati. Ipak, iz Vlade su sigurni u to da će obnova ubrzo biti gotova. Kako neslužbeno doznajemo, premijer Plenković je obećao da ako sve ne bude gotovo na vrijeme, da će se preseliti u jedan od kontejnera.

Sretan 1. april svima!

andrej plenković kontejneri

Andrej Plenković, kontejnersko naselje u Glini | foto: Grad Šibenik, bauštela.hr; obrada: bauštela.hr

Plenkovićeva Vlada je imala nekoliko uspjeha u prošloj godini, pa smo tako ušli u schengen, uveli euro i otvorili Pelješki most, međutim, nad glavom im visi jedan veliki neuspjeh – obnova nakon potresa. Već smo obilježili treću obljetnicu potresa u Zagrebu, a kroz manje od devet mjeseci nas čeka i ona potresa na Banovini.

U ovakvim situacijama je uvijek najveći problem novac, ali ovaj put to nije slučaj – Europska unija nam je odobrila sredstva za obnovu, koja još uvijek nisu potrošena. Podsjećamo, premijer Plenković je na sjednici Vlade održanoj prije samo nekoliko dana rekao kako će sva doznačena sredstva namijenjena obnovi od potresa, točnije 683 milijuna eura bit će potrošena do kraja lipnja ove godine.

O tome koliko je premijer siguran u ovo govori i činjenica da je navodno obećao da će se i sam preseliti u kontejner ako to ne bude slučaj. Kako neslužbeno doznajemo, pridružit će mu se i ministar graditeljstva, Branko Bačić. Bačić je četvrti koji je preuzeo ovu funkciju otkako su se dogodili razorni potresi, pa je i njemu svakako u interesu da ostvari ovaj cilj.

Izdvojeni članak

Anketa: Mislite li da ćemo uspjeti potrošiti preostalu polovicu EU sredstava za obnovu?

Još uvijek nisu poznati detalji o ovoj selidbi, a vjerujemo da je tome slučaj jer su vladajući uvjereni u dobar ishod obnove. Kako bi im iskazao svoju podršku, navodno je i ministar Filipović sam ponudio da i on bude u kontejneru. Kako nam prenose naši izvori, on ima 100% povjerenje u Vladu da će sve biti riješeno na vrijeme. Zanimalo nas je hoće li u selidbe biti održana i sjednica Vlade u kontejnerskom naselju, ali to na to pitanje nažalost nismo dobili odgovor.

Premijer je navodno kao krajnji rok dao upravo 30. lipanj, kao datum kada bi sva europska sredstva trebala biti potrošena. Kroz nešto manje od tri mjeseca, vidjet ćemo konačne rezultate. Svakako će biti zanimljivo gledati kako napreduje obnova, s obzirom na to da nam se bliži izborna godina.

Copy link
Powered by Social Snap