Pretraga

Plenković o obnovi u Zagrebu: ‘Sigurni smo da ćemo 683 milijuna eura potrošiti do kraja lipnja’

A- A+

Sva doznačena sredstva namijenjena obnovi od potresa, točnije 683 milijuna eura bit će potrošena do kraja lipnja ove godine. Potvrdio je to premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade istaknuvši kako to govori s velikom sigurnošću. Plenković je pritom pozvao sve nadležne ministre da se dodatno angažiraju kako bi se ubrzala obnova na Banovini.

Andrej Plenković

Andrej Plenković | Screenshot: Youtube

Na održanoj sjednici Vlade premijer Plenković podsjetio je na zagrebački potres otprije tri godine u kojem je smrtno stradala djevojčica Anamarija Carević, a ozlijeđeno je 27 osoba. Tada je oštećeno 25 tisuća objekata, kuća, zgrada, fakulteta, bolnica, kulturnih i institucionalnih zgrada. Premijer je istaknuo kako se većina tih zgrada nalazi u centru i starije su od 100 godina.

– Taj proces obnove je, kao što znamo, složen i dugotrajan i financijski zahtjevan. Trenutačno je ukupna vrijednost radova u gradu Zagrebu, javnih i privatnih zgrada, 2,3 milijarde eura, rekao je Plenković.

Izdvojeni članak

U Zagrebu traje obnova škola od potresa: Izvodi se jedan od najzahtjevnijih zahvata

Predsjednik Vlade je dodao i to kako je Vlada nedavno donijela novi Zakon o obnovi pri čemu su ubrzane sve procedure, te su centralizirana sva tijela. Plenković je podsjetio na jučerašnju konferenciju na kojoj je ministar graditeljstva Branko Bačić dao sve pojedinosti o obnovi u Zagrebu.

– Ubrzavaju se aktivnosti glede apsorpcije sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a. Prema onome što smo imali, zaista jedan detaljan sastanak u utorak ujutro. Na njemu su bili svi nadležni ministri, sve jedinice lokalne samouprave, dakle i Grad Zagreb i Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija. Mi smo u poziciji da možemo s visokim stupnjem sigurnosti kazati da će praktički sva sredstva koja su alocirana, a to je 683 mil. eura za zagrebački potres, biti i potrošena sukladno planovima do kraja lipnja ove godine, kazao je Plenković.

Izdvojeni članak

Uoči treće obljetnice potresa u Zagrebu: Od 247 zahtjeva nijedna zamjenska kuća nije još izgrađena

Premijer je pozvao sve nadležne ministre da se dodatno angažiraju kako bi se ubrzala obnova i na potresom pogođenoj Banovini i Sisačko-moslavačkoj županiji. Ministar graditeljstva Branko Bačić kazao je kako se cijeli proces obnove temelji na najvišim pravilima građevinske struke. Podsjetio je da je šteta od potresa u Zagrebu procijenjena na oko 86 milijardi kuna. Između ostaloga, Bačić je podsjetio i u kojoj je fazi obnova na Banovini.

– Proteklih dana smo objavili javnu nabavu za konstrukcijsku obnovu četiri višestambene zgrade, dvije u Glini i dvije u Sisku koje imaju sveukupno 56 stanova. Objavili smo javnu nabavu za 500 nekonstrukcijskih obnova, novih na području Sisačko-moslavačke županije, zaključio je Bačić na sjednici Vlade.

Copy link
Powered by Social Snap