Pretraga

Uoči treće obljetnice potresa u Zagrebu: Od 247 zahtjeva nijedna zamjenska kuća nije još izgrađena

A- A+

Uoči treće obljetnice razornog potresa u Zagrebu, na području Grada nije se izgradila nijedna zamjenska obiteljska kuća. U odnosu na to, bolje je stanje svakako u obnovi javnih zgrada. Do sada je obnovljeno 168 zgrada iz sektora obrazovanja, od kojih je pet cjelovito. U tijeku je obnova na 32 zgrade, dok kod 9 višestambenih zgrada u centru Zagreba traje javna nabava izvođača.

Obnova Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

Obnova Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

Na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, u nekonstrukcijskoj obnovi privatnih zgrada i kuća dovršeno je njih 2.134, od ukupno 4.521 zahtjeva. U konstrukcijskoj obnovi su dovršene 23 zgrade i kuće, od ukupno 1.951 zahtjeva. Od 409 zahtjeva za uklanjanje, uklonjene su 73 kuće. Za gradnju zamjenskih kuća poslano je 247 zahtjeva, a samo je potpisano 184 ugovora za projektiranje, a u tijeku je 21 javna nabava za gradnju.

Za sanaciju posljedica u zagrebačkom potresu iz Fonda solidarnosti je odobreno 683,7 milijuna eura, od čega je iskorišteno 58 posto. Pri tome, polovica ugovorenih projekata nije završena. U obrazovanju su ukupno 32 projekta u fazi izvođenja. U sektoru zdravstva je 26 završenih projekata dok ih je 19 u fazi izvođenja radova.

Od javnih zgrada u kulturi, 31 je završenih projekata, a 75 projekta se obnavlja u ovom trenutku. Do sada je završeno 45 infrastrukturnih projekata, a 22 su u fazi
gradnje. Ministar Branko Bačić ovom je prilikom kazao kako se na području zagrebačkog potresa izvode radovi u vrijednosti od 2,3 milijarde eura. Najavio je kako početkom svibnja kreće izgradnja 21 kuće, a do kraja godine će biti aktivni radovi na 100 kuća.

Izdvojeni članak

Obnova kulturnih ustanova u Zagrebu otežana: Premalo radnika, a teško se dolazi i do radnih dozvola

U Zagrebu obnovljeno pet cjelovitih zgrada

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, Luka Korlaet, kazao je kako je do sada obnovljeno 168 zgrada koje se tiču odgoja i obrazovanja. Od toga je obnovljeno pet cjelovitih zgrada. To su OŠ Miroslava Krleže na Kaptolu, OŠ Dr. Ivan Merz u ulici Franje Račkog, OŠ Vugrovec – Kašina, OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj i Učenički dom Brune Bušića u Gajevoj ulici. Od srednjih škola, ostalo ih je šest čija obnova nije dovršena.

– Dovršava se Glazbena škola Blagoja Berse u Frankopanskoj ulici. Gimnazija Tituša Brezovačkog će također biti spremna za novu školsku godinu. Radovi na Gornjogradskoj gimnaziji su ugovoreni. Tu su i Prva ekonomska škola u Medulićevoj koja je također pred ugovaranjem, a još ostaju Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) te Umjetničko plesna škola Silvije Hercigonje, rekao je Korlaet.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba dodao je još i to da su radovi na ŠPUD-u posebno zahtjevni, pa postoje poteškoće u kretanju s tim radovima. Obnovom škola se više od 2.000 učenika vratilo u svoje matične školske zgrade. Za konstruktivnu sanaciju i ojačanje iz Fonda solidarnosti predviđeno je 70 milijuna eura, a u gradskom proračunu su i značajna sredstva za cjelovitu obnovu. Korlaet je kazao kako se nada da će ta sredstva uspjeti refundirati iz NPOO-a.

Izdvojeni članak

Zakon o obnovi podržalo 99 zastupnika: ‘Ako obnova neće ići punom parom, svi morate dati ostavke’

Osnovna škola Bukovac stradala je u potresu ali se tamo gradi nova zgrada i biti će spremna za rujan. Korlaet je za nju kazao kako se radi o velikoj zgradi na vrlo zahtjevnom terenu i s vrlo ambicioznom arhitekturom. Završena je i zgrada OŠ Jure Kaštelana na Savici koja treba dobiti uporabnu dozvolu. Može se reći kako će u rujnu svi osnovnoškolci u Zagrebu nastavu pohađati u svojim matičnim školama.

Obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog

Gimnazija Tituša Brezovačkog je građena u 17. stoljeću kao samostan. Korlaet je kazao kako je ova zgrada povijesno i zaštićeno kulturno dobro i kao takva je posebno zahtjevna za obnovu. Zahtjevna je i za projektiranje i za izvođenje radova. Objasnio je kako je to tako jer imamo kontradiktorne zahtjeve. Tako s jedne strane mora biti ojačana na takozvanu razinu 3 – da može izdržati i najjače potrese. S druge pak strane, mora izgledati kao izvorna građevina, vrlo vrijedna u arhitektonskom smislu.

Prema naputku Ministarstva kulture i medija bilo je potrebno nivelirati izvorne projekte obnove. Prvotni ugovor s izvođačem trebao je biti raskinut i morala se raspisati nova javna nabava kako bi napokon započeli radovi. Predviđeni završetak radova je krajem ljeta. Učenici ove škole, njih 430, bi se tako u rujnu moglo vratiti u svoju novoobnovljenu školu.

Izdvojeni članak

U Velikoj Gorici započela obnova: ‘Ovo je 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove nakon potresa’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da je zadovoljan obnovom javnih zgrada. Dodao je pritom da se radi o pet završenih cjelovitih obnova i Grad Zagreb je jedini koji je uspio u tome.

– Nijedna državna institucija nije završila cjelovitu obnovu do današnjeg dana. Mi imamo pet takvih škola, odnosno učeničkih domova. U tom smislu sam zadovoljan. Iz Fonda solidarnosti je bilo prijavljeno samo dva milijuna eura, a sada očekujemo do kraja lipnja da Grad Zagreb povuče oko 185 milijuna eura. To je sto puta povećanje u odnosu na ono što nam je ostavila prethodna vlast, a to je bilo godinu i tri mjeseca nakon potresa, rekao je Tomašević.

Nezadovoljstvo gradnjom zamjenskih kuća

Tomašević je rekao i kako je jako nezadovoljan što se tiče obnove privatnih kuća koja nije u nadležnosti Grada. Istaknuo je kako to i ministar graditeljstva vrlo dobro zna i slaže se da nije dobro.

– Nije položen ispit u Zagrebu što se tiče gradnje zamjenskih kuća, i to je po meni najveća sramota. Ministar radi na tome da obnova stotinjak obiteljskih kuća što brže krene, kao i na tome da se sruše obiteljske kuće koje su prijetnja postojećim kućama u podsljemenskoj zoni, rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik još jednom je potvrdio kako je podržao novi Zakon o obnovi i kako je dobro što građani mogu novac za samoobnovu dobiti unaprijed. Istaknuo je kako Grad Zagreb privatnu obnovu zgrada sufinancira s 20 posto sredstava iz proračuna, a takvo što ne postoji na Banovini. Svi detalji o tome što se sve obnovilo u Zagrebu kao i troškovi svega obnovljenoga mogu se pronaći u prezentaciji Ministarstva graditeljstva koja se nalazi u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap