Pretraga

U Velikoj Gorici započela obnova: ‘Ovo je 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove nakon potresa’

A- A+

Srce puno emocija, a na licu osmijeh. Tako je u dvorištu svog doma u Ulici Braće Radić 169 u Mraclinu kod Velike Gorice rušenje kuće koja je stradala u potresu dočekao Zdravko Đuran. Useljenje u novouzgrađeni dom cijela njegova obitelj očekuje u rujnu. Na području Gorice je još tridesetak obitelji koje ne žele dočekati još jednu zimu u kontejnerima.

Rušenje kuće u Mraclinu | Foto: Grad Velika Gorica

Rušenjem kuće obitelji Đuran početkom travnja  i službeno je krenula izgradnja stambenih objekata na području Velike Gorice. Gradonačelnik Krešimir Ačkar rekao je kako je cilj što prije osigurati novi dom za 30-ak obitelji koje su u potresu ostale bez krova nad glavom.

– Svi naši napori, pa i nedavni sastanak s državnim tajnikom, je rezultiralo time da je ovo početak izgradnje i obnove na području Velike Gorice. Inzistiramo da što prije krenu rješenja ministarstva prema Dubrancu, Kozjači, Cerovskom vrhu, našim naseljima gdje su sugrađani, osobito stariji i s malom djecom. Da se ne bi dogodila situacija da još jednu zimu dočekaju u kontejneru, to je neprihvatljivo. Dosta vremena je prošlo i lobiramo da svih 30 obitelji uskoro imaju ovakvu sliku u svom dvorištu, a to su bageri u dvorištu i početak radova, rekao je gradonačelnik Ačkar.

Rušenje kuće u Mraclinu, državni tajnik Hanžek | Foto: Grad Velika Gorica

Tek 14. gradilište?

Državni tajnik Gordan Hanžek prisustvovao je rušenju kuće u Mraclinu. Osim što je pojasnio proces dobivanja i odabira zamjenskih kuća, komentirao je kako je obitelj Đuran stekla pravo izgradnje objekta od 70 metara kvadratnih. Odabrali su urbani model izgradnje kojem je cijena 900 eura plus PDV po kvadratu bruto razvijene površine. Ukupni iznos ulaganja za ovu kuću je oko 800 tisuća kuna, a sve se financira iz proračuna Republike Hrvatske. Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje ističu kako je ovo 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove.

– Napokon da je došel i taj dan, da nam se kuća ruši, svi smo sretni. Dugo smo to čekali i živjeli u kontejneru. Bilo nam je dobro, ali malo tijesno, no do rujna ćemo imati novu kuću, rekao je gospodin Zdravko, piše Gorica.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap