Pretraga

Anketa: Mislite li da ćemo uspjeti potrošiti preostalu polovicu EU sredstava za obnovu?

A- A+

U lipnju istječe rok za trošenje novaca za obnovu iz europskog Fonda solidarnosti. Hrvatska je dobila 1.03 milijarde eura, a prema najnovijim podacima, do sada je potrošeno pola. Za obnovu javnih objekata i infrastrukture, do sada su ugovoreni projekti vrijedni 2.96 milijardi eura. Mislite li da ćemo uspjeti potrošiti preostalu polovicu?

Centar Petrinje nakon potresa | Foto: Civilna zaštita RH

Do kraja lipnja se moraju iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti, a dosada je ukupno predano zahtjeva za nadoknadu sredstava u vrijednosti od 513.7 milijuna – 51,22% ukupne alokacije. Od toga je isplaćeno oko 342.2 milijuna eura, što iznosi 34.12% ukupne alokacije.

Kada je u pitanju obnova privatnih kuća i zgrada, zaprimljeno je 31.318 zahtjeva, od kojih je obrađeno nešto više od 40%. Ugovoreni radovi su vrijedni 253,8 milijuna eura. Manje zahtjevna obnova, u koju spadaju dimnjaci, stubišta i zabatni zidovi, dovršena je ili je u tijeku na 8.083 kuća ili privatnih zgrada. Zahtjevnija konstrukcija obnova završena je ili je u tijeku na 49 zgrada. Izgrađeno je 11 kuća, a 95 ih je u izgradnji. Do sada je uklonjeno 911 kuća i zgrada. Detalje o tome pronađite ovdje.

Postavlja se pitanje – hoćemo li uspjeti potrošiti sva sredstva koja smo dobili? Ministar Bačić, koji je četvrti na poziciji šefa obnove, tvrdi da hoćemo. Što vi mislite?

Mislite li da ćemo uspjeti potrošiti sva EU sredstva za obnovu nakon potresa?

Copy link
Powered by Social Snap