Pretraga

Uređeni i useljeni stanovi u Glini za stanare kontejnerskih naselja

A- A+

Dodijeljeni su ključevi četiri stana u Glini obiteljima čiji su domovi oštećeni u potresu, a koje su dosad boravile u privremenom smještaju u kontejnerskom naselju. Stanove je uredila i opremila Sisačko-moslavačka županija.

zamjenski stanovi

zamjenski stanovi | foto: ministrastvo prostornog uređenja

Županija stanove dodjeljuje temeljem provedenog Javnog poziva od 13. srpnja 2023. godine, a za uređenje i opremanje 17 stanova utrošeno je 230.133,40 eura. Stanovi su prepušteni na korištenja na jednu godinu bez naknade, s mogućnošću produljenja.

Prenamijenjene državne nekretnine

Riječ je o realizaciji projekta koji je prije dvije godine pokrenula Sisačko-moslavačka županija zatraživši od ustanova RH državne nekretnine koje se ne koriste kako bi se stavile na raspolaganje građanima koji su u potresu izgubili krov nad glavom. Kroz projekt su do sada stambeno zbrinute 32 obitelji na području Kutine, Novske, Popovače, Siska, Petrinje i Gline.

– Zatražili smo naše ustanove da nam daju stanove koji su u njihovom vlasništvu na raspolaganje. I dobili smo 15 takvih stanova, koje smo obnovili, uredili i potpuno opremili i dali na raspolaganje našim sugrađanima, koji su u potresu izgubili svoje domove. Zatim smo molili ministra Bačića da nam ministarstvo nadležno za državnu imovinu dodijeli stanove koje imaju na raspolaganju na području Županije. Od njih smo dobili još 15 stanova i još 2 takva stana smo dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje. I tih 17 stanova smo obnovili, uredili i potpuno opremili. Ovaj i idući tjedan useljavamo 17 obitelji u te stanove, obitelji koje su do sada bili u kontejnerima, rekao je župan, Ivan Celjak.

Izdvojeni članak

U Glini 203 aktivna gradilišta na izgradnji zamjenskih kuća i stanova, prva useljenja na jesen

Olakšanje za stanovnike kontejnera

U jedan od stanova uselila je tročlana obitelj Matijević koja je u kontejnerskom naselju živjela od potresa. Imati čvrsti krov nad glavom nakon toliko vremena, kažu, osjećaj je velikog olakšanja.

– Puno nam ovo znači, jer živjeli smo u kontejneru. Uvjeti nisu baš bajni, ovo će okrenuti sve u punom boljem smjeru, života i svega. Stan je super, sve je obnovljeno, imamo sve tu, tako da smo prezadovoljni, rekao je Mijo Matijević.

Kontejnersko naselje Glina | foto: Screenshot Ljudi za ljude

U rujnu dodatnih 180 stanova

Državni tajnik Domagoj Orlić ovom je prilikom istaknuo kako uz upravo useljene stanove koje je uredila i opremila Županija, država je dosad uredila i opremila 127 državnih stanova te je u te stanove dosad useljeno 13 obitelji – 12 obitelji u stanove na području grada Zagreba i 1 obitelj u stan u Popovači.

– Krajem rujna, otprilike u vrijeme kad se očekuje i dovršetak montažnih kuća koje gradi Županija, bit će dovršeno i 8 zgrada na području grada Petrinje sa 128 stanova i 4 zgrade na području grada Gline s 52 stana, dakle 180 stambenih jedinica financirane iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ovom broju kuća valja dodati i projekt gradnje dodatnih 35 kuća u gradskoj četvrti Zeleni brijeg u Sisku, kojeg također provodi Sisačko-moslavačka županija, rekao je Orlić.

Za ljetnih mjeseci građani iz kontejnerskih naselja smješteni su u državnim nekretninama, pogledjate ovdje pod kojim uvjetima je ovaj mjera osigurana, a u nastavku pogledajte našu priču iz Gline s početka godine.

Copy link
Powered by Social Snap