Pretraga

Tvrtka Tigra završila sanaciju Spomenika domovini, poznato i koliko je sve koštalo

A- A+

Završila je sanacija portala Spomenika domovini uz dvoranu ‘Lisinski’ oštećenog u potresu. U obnovu napuknuća utrošeno je 33.331 eura,  a izvođač radova bila je tvrtka Tigra. Elementi koji su bili oštećeni su uravnoteženi kako bi se dodatno osigurali te spriječilo potencijalno novo pomicanje u slučaju jačeg potresa.

Spomenik domovini

Spomenik domovini | foto: Grad Zagreb

Puknuće na portalu Spomenika domovini dugom 31 metar sanirano je, a konstrukcija je dodatno ojačana. Izvođač je bila tvrtka Tigra s obzirom na to da je ona, kako su prije dva mjeseca objasnili u Gradu Zagrebu, inicijalno radila na portalu te je najbolje upoznata s njegovim konstruktivnim elementima.

– Radovi na portalu spomenika stradalog u potresu su dovršeni. Prije samog izvođenja, napravljeni su pripremni radovi kako bi se utvrdio stupanj oštećenja portala tako da je postavljena nosiva skela s drvenom montažnom ogradom, postavom drvenih oplatnih nosača te stepenišnog tornja. Nakon što su ovlašteni statičari i projektanti pregledali oštećenu konstrukciju, izrađen je projekt sanacije s troškovnikom. Izvedeni su radovi na istočnoj strani portala na kojoj je došlo do pomaka, odnosno uklještenja dvaju krajnjih elemenata, rekli su Grada Zagreba za Večernji list dodavši kako su pomaknuti elementi na spomeniku uravnoteženi da bi se spriječilo potencijalno novo pomicanje u slučaju jačeg potresa.

Izdvojeni članak

Spomen prostor rudaru: Bezvremensko idejno rješenje Bassanija i Iskre u središtu Labina

U gradnju Spomenika domovini uloženo je 4,5 milijuna eura, a nedugo nakon svečanog otvaranja krajem 2020., potres koji je pogodio Petrinju i okolicu napravio uzorkovao je puknuće. Spomenik je, podsjetimo, projektirao Nenad Fabijanić.

Uz portal koji je u Nizozemskoj izrađen od posebnog polimernog materijala s vlaknima otpornim na atmosferilije, sastoji se od još dva dijela, kamenoga monolita i Zida boli. Zid boli izrađen je od staklenih opeka koje su posebno dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici, a inspiriran je onim autentičnim, nastalim tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti.

Traži se idejno rješenje za javni gradski park sa spomen obilježjem u dubrovačkoj luci Gruž, pogledjate ovdje detalje natječaja.

Copy link
Powered by Social Snap