Pretraga

Traži se idejno rješenje za javni gradski park sa spomen obilježjem u dubrovačkoj luci Gruž

A- A+

Grad Dubrovnik raspisao je natječaj za projekt idejnog rješenja Javnog gradskog parka sa spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Natječaj provodi Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) koje i stoji iza natječajnog elaborata. Idejno rješenje treba obuhvatiti prijedlog arhitektonskog, urbanističkog i krajobraznog uređenja javnog prostora u luci Gruž površine 3.685 kvadrata.

Javni park planira se na površini od 3.685 kvadrata, a unutar njega u istočnom djelu određena je pozicija spomen obilježja. Zadaća autora idejnog likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog rješenja je oblikovanje tog javnog prostora i pripadajućeg spomen obilježja. Očekuje se integralno rješenje u skladu sa zadanim lokacijskim uvjetima i kontekstom.

Traži se visoka estetika i funkcionalnost

Iz Udruženja hrvatskih arhitekata ističu kako ovaj natječajni zadatak propisuje suvremeni izričaj, ekonomičnost, racionalnost, funkcionalnost i provedivost. Cilj i svrha natječaja je dobiti rješenje koje svojom kvalitetom dostojno obilježava sjećanje na stradalu djecu, ali i promiče međunarodne vrijednosti koje se oslanjanju na zaštitu ljudskih prava i ukazuje na europske vrijednosti koje baštinimo.

Izdvojeni članak

Spomen prostor rudaru: Bezvremensko idejno rješenje Bassanija i Iskre u središtu Labina

Grad Dubrovnik želi realizirati na zadanoj lokaciji rješenje visoke estetske, funkcionalne i oblikovne kvalitete unutar optimalnog financijskog okvira. Budžet za realizaciju iznosi 895.000 eura. Natječaj je trećeg stupnja složenosti jer njegov značaj prelazi nacionalne okvire u pogledu teme koju obrađuje i lokacije na kojoj se provodi.

Povijesni kontekst i važna poruka

U pojašnjenju natječaja stoji i kako je sjećanje na žrtve Domovinskog rata tema koja nadilazi nacionalne okvire i vezuje se uz međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. U skladu s tim, smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba.

Dodatno, prilikom izrade idejnog rješenje ne treba zaboraviti da je prostor gruškog akvatorija, povijesni prostor u kojem su nastali zaštićeni primjeri renesansne i barokne arhitekture koje s ladanjskom cjelinom Rijeke dubrovačke. Oni čine jedinstvenu društveno povijesnu cjelinu s gradom Dubrovnikom koji je uvršten na UNESCO listu baštine 1979. godine. Idejno rješenje treba se uklapati u ovaj kontekst.

Pogledajte ovdje idejno rješenje za uređenje tri jvane površine u parkove u Bjelovaru.

Copy link
Powered by Social Snap