Pretraga

Spomen prostor rudaru: Bezvremensko idejno rješenje Bassanija i Iskre u središtu Labina

A- A+

Spomen prostor rudaru u središtu Labina uskoro će postati onakav kako su to zamislili njegovi autori prije više od četrdeset godina, te će svojom će jedinstvenošću podsjetiti sve na prošlost koja je obilježila Labin i Labinštinu. Ujedno će i osigurati Labinu novo urbano središte.

spomen prostor rudaru

spomen prostor rudaru | foto: Grad Labin

Spomen prostor rudaru autorski je rad Quintina Bassanija i Berislava Iskre čija je vizija bila odabrana kroz natječaja za idejno rješenje gradskog spomenika davne 1980. godine. Simbolizira sjecište tri dijela grada Labina koji su izgradile tri različite države: Casacapa i Casermona iz doba Italije, novih zgrada i Katura iz doba Jugoslavije i početaka samostalne Hrvatske.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li koje je ime nekoć nosio istarski grad Labin?

Završen gornji plato spomenika

Radovi na gradilištu privode se kraju, te se previđa kako će do kraja rujna završiti. Završen je gornji plato spomenika, uređene parterne površine, klupe i obodni zidovi obloženi kamenom, te je postavljanja rasvjete na rubnim dijelovima platoa. U tijeku je pak oblaganje zidova granitnim kockama na dijelovima gdje se spajaju donji i gornji plato spomenika.

Parterne površine gornjeg platoa uz spomenik uređene su kao lijevani pod od bijelog betona, klupe  i obodni zidići obloženi su kamenom. U zelenom pojasu istočno i zapadno od platoa postavljena je rasvjeta, dok za linijsku rasvjetu, rad autora umjetnika rasvjete Deana Skire u podnožju spomenika, predstoji ugradnja pocinčanog nosača pri vrhu zidova ispod spomenika. Nakon toga slijedi hortikulturno uređenje.

spomen prostor rudaru

spomen prostor rudaru | foto: Grad Labin

Spomenik malom čovjeku

Iz Grada Labina poručuju kako je riječ o rješenju uređenja javnog prostora koje predstavlja spomenik malom čovjeku, te je ujedno i rađen kao prostor za malog čovjeka.

– Spomen prostor rudaru priča je o svima nama. Nalazi se u samom srcu Labina, prolazimo tu često, nesvjesni veličine  i značaja toga prostora. Sjecište je to tri dijela grada koji su izgradile tri različite države, a njihova poveznica je mali labinski čovjek koji je svojim radom i rukama sve to izgradio. Nakon 40 godina smogli smo snage, hrabrosti i mudrosti da dovršimo ovu urbanu memoriju rudarstvu za koju sam siguran da će dovršetkom linijske rasvjete ispod same skulpture te uređenjem  hortikulture postati najljepši javni prostor u gradu kako za manifestacije, tako i za provođenja slobodnog vremena Labinjana i Labinjanki, poručuje labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Pogledajte ovdje gdje se obnavlja povijesni kameni most.

Copy link
Powered by Social Snap