Pretraga

Obnavlja se povijesni kameni most: Radove vrijedne pola milijuna eura izvodi karlovačka tvrtka

A- A+

Obnavlja se povijesni kameni Molinarijev most na rijeci Dobri u Ogulinu. Radi se o mostu koji je zaštićeni spomenik kulture i dio je županijske ceste. Sanaciju izvodi karlovačka tvrtka Vacon d.o.o., a radovi su ugovoreni na 464 tisuće eura.

Molinarijev-most

Molinarijev-most | foto: Županijska uprava za ceste

Most je sagrađen 1874. godine u sklopu tadašnje ceste Rudolfine i zaštićeno je kulturno dobro. Stoga je za projekt sanacije prethodno bilo potrebno ishoditi odobrenje Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Most je dugačak 72 metra sa tri raspona 7,20 metra nad rijekom i dva raspona 3,90 metra nad inundacijama, dok je ukupne širine oko 7,50 metara. Radovi na njemu uključuju sanaciju kolnika, pročelja, podgleda svodova i izvedbu nove ograde.

Izdvojeni članak

Rimljani su revolucionarizirali građevinarstvo: Njihovi mostovi još su uvijek u funkciji

Prilikom sanacije kolnika biti će izvedena armiranobetonska rasteretna ploča kako bi se prvenstveno spriječilo prodiranje vode i ispiranje kroz konstrukciju mosta. Tako će se izvesti hidroizolacija, novi slojevi asfaltnog kolnika i nove ograde na vanjskim rubovima mosta.

Radovi će trajati do lipnja

Sanacija pročelja i podgleda svodova temeljit će se na popravcima oštećenja i nedostataka i čišćenju mosta od biljaka i raslinja. U sklopu radova biti će izvađeni svi kameni blokovi stare ograde koji su s mosta pali u rijeku i oni će se dijelom iskoristiti za izvedbu novih odsječaka ograde.

Planirano trajanje radova je do lipnja 2023. godine. S obzirom na to da se radi o mostu preko kojeg svakodnevno prolaze automobili i druga vozila, važno je napomenuti kako će se za vrijeme trajanja radova promet odvijati jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine.

Izdvojeni članak

Mostovi imaju mogućnost vratiti život na otoke, ali gdje bi se trebali graditi?

Most je imenovan po zapovjedniku hrvatsko-slavonske vojne granice Antunu Mollinaryju i dio je ceste Rudolfine koja spaja Ogulin i Novi Vinodolski.  Rekonstruiran je 1943. godine, nakon oštećenja tijekom Drugog svjetskog rata. Tada su srušena dva lučna otvora u središnjem dijelu mosta.

Nakon obnove oštećenih dijelova, most nije u potpunosti rekonstruiran u izvornom obliku, jer su izvornu kamenu ogradu zamijenili metalni branici. Više o temi kamenih mostova i zanimljivom načinu gradnje možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap