Pretraga

Za stanovnike Sisačko-moslavačke županije 20 novih višestambenih zgrada s 308 stanova

A- A+

Dok se Sisačko-Moslavačka županija još uvijek oporavlja od razornog potresa koji ju je zadesio 2020. godine, novi infrastrukturni projekti izgradnje stambenih zgrada pokazuju znakove nade i bolje budućnosti za stanovnike ovog područja. Tako se u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija na području županije gradi 20 višestambenih zgrada s 308 stanova. Osam zgrada gradi se u Petrinji, sedam u Glini, dvije u Topuskom, dvije u Gvozdu i jedna u Dvoru, a vrijednost projekta iznosi 46,2 milijuna eura.

Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima

Projekt ‘Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima’ | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Projektom Operativnog programa konkurentnost i kohezija pod nazivom ‘Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima‘ gradi se 20 novih višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije. Neke od zgrada već su u visokoj fazi završenosti, pa će tako 8 zgrada u Petrinji i 4 u Glini sa 128 stanova biti završene tijekom ove godine, a preostale zgrade u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru biti završene najkasnije početkom 2024. godine.

Građani koji su ostvarili stanarsko pravo, tj. do potresa su živjeli u državnim nekretninama te građani koji trenutno borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima), a obnova njihovih domova još nije završena, ostvaruju prvenstvo za smještaj u ovim novoizgrađenim nekretninama.

Izdvojeni članak

U završnoj fazi 6,7 milijuna eura vrijedne obnove sisačke Gimnazije i konstrukcija Učeničkog doma

Značajno je ubrzana i obnova privatnih višestambenih zgrada kojih u Petrinji ima četrdesetak. Većinom je riječ o konstrukcijskoj obnovi. Za tri takve zgrade u Petrinji je završena nabava te je u postupku ugovaranje, a obnova će uskoro početi.

Vrijednost projekta ‘Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima’ iznosi 46,2 milijuna eura, od čega se 95% od ili 46,2 milijuna eura financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Preostalih 5 % sufinancira se iz državnog proračuna.

U Centru novog života u Petrinji održano je predstavljanje ovog projekta zainteresiranoj javnosti i medijima, a tom su prilikom o njegovoj važnosti govorili Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ivan Begić, pročelnik Upravnog odjela Grada Petrinje za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti.

I na području zagrebačkog potresa u obnovi je veliki broj objekata. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap